NL-Alert testbericht dit keer verzonden op maandag 13 juni

TWENTE - De overheid verzendt maandag 13 juni rond 12.00 uur opnieuw het NL-Alert testbericht. Dit is een week later dan normaal, omdat het de eerste maandag van juni Tweede Pinksterdag is. 

Met het NL-Alert testbericht, dat men op de mobiele telefoon ontvangt, ervaart men hoe het is om een NL-Alert bij een noodsituatie te ontvangen. Bijna 9 op de 10 Overijsselaars die het afgelopen jaar een NL-Alert testbericht hebben ontvangen vinden het belangrijk dat de overheid ieder half jaar zo’n bericht verzendt. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheidwerd uitgevoerd.

Op de eerste maandagen in juni en december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht. In het bericht wordt uitgelegd dat het om een testbericht gaat. Het testbericht ziet er zo uit: “NL-Alert 13-06-2022 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english”

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de Overijsselaars (54%) die het afgelopen jaar een NL-Alert noodmelding ontvingen, anderen hierover informeerde. Het is belangrijk om anderen te informeren, zodat iédereen direct informatie heeft bij een noodsituatie. Ook de mensen die het NL-Alert niet hebben ontvangen.

Nederlanders jonger dan 30 waarschuwen en informeren anderen het vaakst, gevolgd door ouders met kinderen. Vooral partners, ouders, kinderen en vrienden worden op de hoogte gebracht. Om nóg meer Nederlanders hun directe omgeving te laten waarschuwen en informeren bij een noodsituatie startte de overheid in mei de campagne ‘NL-Alert: Iédereen direct informatie bij een noodsituatie’.

Een NL-Alert wordt ontvangen op de mobiele telefoon. Ook is op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer een NL-Alert te zien. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat te doen en waar meer informatie te vinden is. Lees het bericht meteen, kom in actie en informeer anderen. Kijk voor meer informatie op www.nl-alert.nl.

Onderzoek van 25 t/m 29 april 2022 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onder 1800 Nederlanders (16+) die het afgelopen jaar een testbericht ontvingen en ruim 1000 Nederlanders (16+) die een noodmelding ontvingen.

Meer berichten