Foto: Stichting Monument Vossenbosch

Presentatie van Monument Vossenbosch

WIERDEN - Het monument Vossenbosch wordt op zaterdag 14 mei gepresenteerd. Na jaren van voorbereiding is het monument vorig jaar gerealiseerd. Een gedenkwaardig jaar voor de Molukkers. Medio mei 1951 arriveerden namelijk de eerste Molukse KNIL-soldaten en hun gezinnen in Wierden.

Het monument Vossenbosch werd in 2021 al gerealiseerd. Het was toen 70 jaar geleden dat Molukse KNIL-soldaten en hun gezinnen naar Wierden kwamen. Ze werden ondergebracht in het voormalige werkkamp uit de Tweede Wereldoorlog. In tegenstelling tot wat werd verwacht en was beloofd door de Nederlandse regering werd het geen kort verblijf.

Het woonoord werd uitgebreid tot 150 wooneenheden en is tot medio de jaren 70 bewoond geweest. Omdat duidelijk werd dat het verblijf van de Molukkers in Nederland niet van korte duur zou zijn en vanwege de slechte leefomstandigheden in de houten barakken werden in Wierden en omliggende plaatsen woonwijken gerealiseerd voor herhuisvesting.

Door de coronamaatregelen kon vorig jaar het monument niet feestelijk onthuld worden, daarom gebeurt dat dit jaar alsnog met een officiële ceremonie en feestelijke bijeenkomst voor genodigden en een feestavond in het Anker.

De feestelijke ceremonie bij het monument start om 11.00 uur. ‘s Avonds is er een feestelijke avond met theater en muziek in zalencentrum “Het Anker”, in Wierden. De theatervoorstelling is inmiddels uitverkocht. Voor het feest met muziekband Alex and Friends dat om 21.30 uur begint zijn nog kaarten te koop aan de zaal.

Meer berichten