Afbeelding

De Enterse Zomp gaat weer het water op

Algemeen

ENTER - De schuiten van de Stichting Enterse Zomp hebben op de scheepswerf in Enter hun jaarlijkse onderhoudsbeurt gehad en varen nu weer met gasten vanuit de botenloods bij ‘t haventje van de Pelmolen In Rijssen, vanuit de Waarf in Enter en vanaf de ligplaats achter de IJsfabriek in Hellendoorn. 

Voor de vaste vaarten in de periode van 9 juli tot en met 3 september hoeft vooraf niet vooraf geboekt te worden voor de bijzondere vaarten wel. De vaste vaarten van Stichting Enterse Zomp vertrekken tussen dagelijks om 10.00, 11.00, 12.30, 13.30 en 14.30 uur. Op maandag tot en met vrijdag kan men aan boord gaan bij ‘t haventje van de Pelmolen In Rijssen en op dinsdag tot en met zaterdag vanaf de Waarf in Enter en de ligplaats achter de IJsfabriek in Hellendoorn. 

Bij alle tochten van de stichting zijn altijd twee schippers aanwezig die alles kunnen vertellen over het wel en wee van het leven van de schippers vroeger, het natuurschoon, de vernieuwde meanderende Regge en over de historie van de zomp op de Regge

“Ongeveer tweehonderd jaar geleden voeren 120 zompen vanuit Enter over de Regge richting de Hanzesteden Kampen en Zwolle”, vertelt schipper Gert. “Nu is de autoweg A1 belangrijk voor het vervoer maar in die tijd was dat de rivier de Regge. De wegen waren toen nog onverhard, in de winter veel modder en in de zomer te stoffig. Het vervoer ging zoveel mogelijk met paard en wagen. Maar de zomp was het vervoermiddel om onder meer hout, eieren, klompen, turf en dergelijke en later ook jute en katoen te vervoeren. En wat te bedenken van de Bentheimer stenen voor de fundering van het Paleis op de Dam of de Domtoren te Utrecht.”

Vanaf de ligplaatsen van de zomp kunnen er prachtige wandel- en/of fietstochten gemaakt worden. Zeker ook vanaf de Waarf in Enter. 

Vanuit Rijssen kan na het bezoek aan de Pelmolen en een vaartocht over de Regge ook gewandeld worden in de mooie natuur rondom het kasteel en in het park.

De bijzondere vaarten waar individueel voor geboekt moet worden staan ook dit jaar weer op het programma. Zo zijn er de “Romantische Avondroodtocht” in juni, juli en augustus en de “Ontdek de Regge tocht” in juni en juli. En dan nog de vroege Natuurvaart die al op 7 mei beginnen in Rijssen.

Ga voor boekingen en meer informatie naar www.entersezomp.nl of neem contact op via info@entersezomp.nl of telefoon 06-51773357.

Afbeelding
Lezing Maarten van Rossem 11 uur geleden
Iedere 1.000 kg die wordt ingezameld en wordt gerecycled bespaard maar liefst 1.500 kg CO2, ten opzichte van verbranding en de inzet van nieuwe plastic.
Inzamelingsactie plastic en stretchfolie LTO Noord 15 uur geleden
Afbeelding
Gezellige braderie op Woonboulevard 17 uur geleden
Een ontgoochelde Jizz Hornkamp zoekt de fans op. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Ontluisterende nederlaag Heracles 7 mei, 14:06
Voor actuele info kijk op www.doorswideopen.nl
Nieuwe markt in Goor 7 mei, 12:04
Op een aantal locaties was er specifiek aandacht voor bedrijven met weinig activiteiten, maar wel met veel cameratoezicht en/of regelmatige wisseling van huurders.
Samen in strijd tegen ondermijning 7 mei, 10:16
Afbeelding
Online lees je al de nieuwe Hart van Wierden 7 mei, 08:00
Op zaterdag 11 mei ontvangt SVZW het elftal van RKZSV uit Zieuwent op sportpark Het Lageveld te Wierden. De wedstrijd begint om 14.45 uur.
SVZW mag opnieuw drie punten bijschrijven 6 mei, 18:07