De gemeente reserveert nu al geld voor de toekomstige investeringen in het lokale onderwijs.
De gemeente reserveert nu al geld voor de toekomstige investeringen in het lokale onderwijs.

‘Integraal Huisvestingsplan Onderwijs is een mooie leidraad’

Algemeen

WIERDEN - Het is een taak voor de gemeente en de schoolbesturen om ervoor te zorgen dat kinderen goed onderwijs krijgen in gezonde, praktische schoolgebouwen. Om dit te bereiken heeft de gemeente het nieuwe Integraal Huisvestingsplan Onderwijs vastgesteld.

Het plan kwam tot stand in overleg met de lokale schoolbesturen. Samen keken zij naar de staat van de panden en hoe deze al dan niet aansluiten bij de bredere onderwijsdoelen nu en in de toekomst. Het zo efficiënt mogelijk inzetten van deze kostbare gebouwen is het einddoel. Zo moeten scholen niet te vol of te leeg zijn en de onderhoudskosten moeten niet te sterk oplopen.

Er is onderzoek gedaan naar de technische staat van alle schoolgebouwen in de gemeente en er zijn gesprekken gevoerd met alle betrokkenen. Daaruit zijn een aantal conclusies getrokken. “Zo blijkt onder andere dat meer dan de helft van de schoolgebouwen binnen nu en tien jaar ingrijpend onderhoud nodig heeft. Ook vragen de uitkomsten van de duurzaamheidsmeting om snelle actie. Daarnaast houdt de daling van het leerlingenaantal aan en is er op termijn sprake van toenemende normatieve leegstand. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden reserveert de gemeente in de meerjarenbegroting geld voor deze noodzakelijke investeringen. Daarnaast maakt men lange termijn afspraken in goed overleg met de schoolbesturen”, aldus de gemeente. Verder wil de gemeente ook de ontwikkeling van integrale kindcentra voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar stimuleren. Dit zijn dan voorzieningen waar meerdere functies ondergebracht zijn, zoals een school, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, welzijn, etc. Wethouder Hans ter Keurst: “Langjarige investeringen in schoolgebouwen waren de afgelopen jaren niet mogelijk. Met het huidige financieel perspectief kunnen we een begin maken. Eveneens kunnen we delen van de Onderwijsvisie in praktijk gaan brengen zoals het meenemen van kinderopvang bij nieuwbouw. Dit plan is daarin een mooie leidraad.”

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 8 uur geleden
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 14 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 16 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 24 apr, 10:00
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 24 apr, 10:00
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 24 apr, 07:58