Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds maken samen de podcast De Nedersaksen. Ze nemen eenieder mee in de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis.
Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds maken samen de podcast De Nedersaksen. Ze nemen eenieder mee in de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis.

Podcast De Nedersaksen te beluisteren

Algemeen

TWENTE - De Nedersaksen is een tweewekelijkse podcast waarin Hendrik Jan Bökkers, bekend van het razend populaire televisieprogramma ‘De Beste Zangers’ en zijn band Bökkers, en Albert Bartelds van de IJsselacademie dompelen luisteraars onder in de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis. De eerste aflevering is 26 september online gegaan.

Voor de podcast De Nedersaksen gaan Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers dieper in op de Nedersaksische cultuur. Want waar staat het eigenlijk voor en welk gebied valt er precies onder? En waar komen al die streektalen eigenlijk vandaan? Hoe is het bijvoorbeeld om als muzikant, filmer of kunstenaar in dit gebied te wonen en vanuit hier te werken? Hoe is het om in je streektaal te schrijven en te zingen en hoeveel invloed heeft de regio waar je geboren en getogen bent op het werk dat je maakt?
Dit zijn allemaal vragen en thema’s die worden besproken met onder anderen kunstenaar Eric Schutte, dialectoloog dr. Harrie Scholtmeijer, schrijver Martin ter Denge, documentairemaker Geertjan Lassche en vele anderen. Natuurlijk is er ook veel muziek met regelmatig een live sessie zoals bijvoorbeeld van de band Tricklebolt uit Lemelerveld die speciaal voor de gelegenheid een lied in de streektaal vertolken.

Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering van De Nedersaksen online. Deze podcast kwam tot stand in een samenwerking tussen Hedon Productiehuis, Topcast Media en De IJsselacademie. Deze laatste partij is het kenniscentrum voor streektaal en streekcultuur in Overijssel. Zij maken zich hard voor het behoud van streekcultuur via onder meer publicaties en evenementen. Dit eerste seizoen bestaat uit acht afleveringen. De Nedersaksen is te beluisteren via alle grote streaming- en podcastplatformen. Luisteren naar De Nedersaksen en meer informatie over de podcast is te vinden op website

www.denedersaksen.nl

Dat Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds voor deze podcast dieper in De Nedersaksen duiken is een logische keuze. Hendrik Jan heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor een leerlijn Nedersaksisch voor het basisonderwijs en Albert Bartelds werkt vanuit de IJsselacademie aan een kenniscentrum ter bevordering van streekcultuur.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 25 apr, 14:05
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 25 apr, 12:07
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 24 apr, 10:00
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 24 apr, 10:00
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 24 apr, 07:58