Nederland is een baken van licht in de nacht; het is zelden écht donker wat een nadelige impact heeft op het bioritme van mens en dier. De Nacht van de Nacht vraagt hier aandacht voor.
Nederland is een baken van licht in de nacht; het is zelden écht donker wat een nadelige impact heeft op het bioritme van mens en dier. De Nacht van de Nacht vraagt hier aandacht voor. Foto: Shutterstock

De Nacht van de Nacht: een keer écht donker!

Algemeen

TWENTE - Natuur en Milieu Overijssel organiseert dit jaar de zeventiende editie van de Nacht van de Nacht. Deze zal gehouden worden op zaterdag 30 oktober. De nacht vraagt aandacht voor een serieus thema: lichtvervuiling.

Nederland is één van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. Het is zelden echt donker; zeker in stedelijk gebied. Te veel licht heeft een nadelig effect op het bioritme van zowel mensen als dieren. De Nacht van de Nacht moet mensen bewust maken van dit thema en wat zij zelf kunnen doen. In het hele land worden nachtelijke activiteiten georganiseerd door sterrenclubs, natuurfotografen, boswachters, natuurgebieden en vele anderen. Een overzicht is te vinden op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten

Ook in Twente is de afgelopen jaren steeds meer bewustzijn gekweekt. Zo doen veel Twentse gemeenten al de straatverlichting deels uit tijdens de Nacht van de Nacht, maar ook andere overbodige verlichting zoals voor het aanlichten van monumenten. Ook zijn er door de jaren heen al veel overbodige lichtmasten weggehaald en is de verlichting zelf duurzamer gemaakt met mogelijkheden zoals dimmen naar een lager lichtniveau in de nachtelijke uren voor een lager energieverbruik.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 22 uur geleden
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 25 apr, 14:05
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 25 apr, 12:07
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 24 apr, 10:00
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 24 apr, 10:00
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 24 apr, 07:58