Foto: Shutterstock

Beweegt u wel voldoende?

WIERDEN - In beweging blijven is belangrijk voor lichaam en geest. Een actieve leefstijl heeft vele lichamelijke voordelen: je voelt je gezonder en zit lekkerder in je vel. Toch halen ook in Wierden de meeste mensen niet de geadviseerde beweegrichtlijnen. Hier moet verandering in komen.

Het advies van het Voedingscentrum is om minimaal 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning te doen verspreid over diverse dagen. Dit aangevuld met twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Dat klinkt als veel, maar is in de praktijk ook spelenderwijs goed te doen. In Wierden zijn de cijfers qua overgewicht helaas niet echt positief. Zo kampte in 2019 ruim 48 procent procent van volwassenen tussen 19 en 64 jaar met overgewicht, tegenover 49 procent als we kijken naar heel Twente. Van de 65-plussers kampt zelfs 66 procent met overgewicht. Er moet dus zeker iets gebeuren.

Er zijn inmiddels diverse sporten in Wierden die goed toegankelijk zijn voor alle inwoners; jong, oud of met beperkingen. Maar de ambitie is om in de toekomst juist ook meer informele beweegactiviteiten op te zetten. Laagdrempelig; op straat, in de openbare ruimte. Om gemeenten en lokale partners hierin te stimuleren heeft de Provincie Overijssel nu ook een nieuwe regeling geopend. Hiermee kan men tot maximaal 10.000 euro aanvragen voor een nieuw beweeginitiatief.

Meer berichten