<p>Buren samen aan de slag. Foto: Oranje Fonds - Remko de Waal.&nbsp;</p>

Buren samen aan de slag. Foto: Oranje Fonds - Remko de Waal. 

(Foto: RVL)

Veel animo voor nationale burendag

WIERDEN - Nog anderhalve maand te gaan voor Burendag zijn er al ruim vijfduizend buurten aangemeld. Organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts zijn blij verrast dat er nu al zo veel animo is voor deze dag waarop buren elkaar beter kunnen leren kennen. 

Vorig jaar deden ondanks de coronacrisis in totaal vierduizend buurten mee. In 2019 lag het aantal deelnemende buurten nog op zo’n zesduizend. Na anderhalf jaar coronacrisis hopen de organisatoren met Burendag 2021 nog meer verbinding te creëren in de buurten van Nederland. ‘’Wij willen zo veel mogelijk buren met elkaar in contact brengen, met gezondheid en veiligheid voorop.’’

In de aanloop naar Burendag hebben de organisatoren onderzocht welke invloed de coronacrisis gehad heeft op burencontact. 87 procent van de ondervraagden geeft aan dat het contact met hun buren gelijk is gebleven of zelfs is toegenomen tijdens de coronacrisis. 40 procent geeft ook aan dat het gemis van contacten met anderen goed is opgevangen door hun buren. En 39 procent zegt dat het contact met hun buren gelukkig maakt. 28 procent beschouwt de buren zelfs als vrienden. En of ze nu tot de vriendenkring gerekend worden of niet; bijna de helft van de Nederlanders geeft aan dat zij en hun buren weleens bij elkaar over de vloer komen, bijvoorbeeld om koffie te drinken.

Burendag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Dat is dan ook de reden dat Douwe Egberts en het Oranje Fonds Burendag houden, dit jaar voor de zestiende keer. ‘’Burendag biedt iedereen in Nederland een mooie gelegenheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met zijn buren. Zo kan iedereen ontdekken wie er in zijn of haar buurt woont en wordt tijdens Burendag vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten. Zo kan één dag een effect hebben dat veel langer duurt’’, aldus de organisatie.
Dat iedereen op een veilige en verantwoorde manier deelneemt aan Burendag is voor de organisatoren ook dit jaar van groot belang. Douwe Egberts en het Oranje Fonds roepen alle deelnemers dan ook op zich tijdens Burendag aan de dan geldende coronamaatregelen houden.

Aanmelden

Buren konden tot afgelopen weekend via www.burendag.nl een aanvraag bij het Oranje Fonds indienen voor een financiële bijdrage van maximaal 400 euro voor hun Burendagactiviteiten. Ook na 15 augustus kan men een activiteit nog aanmelden op de website www.burendag.nl

Meer berichten