Pony- en paardenmarkt Enter opnieuw afgelast

ENTER - De pony- en paardenmarkt in Enter gaat ook dit jaar niet door. Dit is de tweede keer dat het jaarlijkse evenement moet worden afgelast. Corona is een van de boosdoeners. “We kunnen op de markt de anderhalvemeter niet waarborgen en voorlopig wordt die maatregel nog niet losgelaten. De Enterse markt is bij een uitstek een plek waar families maar ook oud-inwoners elkaar weer eens zien en bijkletsen. Anderhalve meter is daarbij niet te doen”, zegt marktmeester Johnny Jansen.

De levende have-markt zou 5 augustus plaatsvinden. “Onze markt is een van de eerste markten van het seizoen. Hoewel de maatregelen steeds meer worden losgelaten, komt de versoepeling voor onze markt niet op tijd. Met de anderhalve meter in ons hoofd hebben we opnieuw alle mogelijkheden tegen elkaar afgewogen. Met elkaar kwamen we toch tot de conclusie dat het niet verantwoord is. Veiligheid staat voorop en bovendien: de kramen ver uit elkaar zetten, daar wordt de markt ook niet veel gezelliger van.”

Rhinovirus
De afgelasting heeft niet alleen te maken met corona. Het is bekend dat het rhinovirus de kop weer heeft opgestoken in de paardenwereld. Dit virus zorgt bij paarden voor ernstige gezondheidsproblemen en wordt onderling overgedragen of via de kleding en handen van mensen. Paarden krijgen griepachtige verschijnselen, verliezen hun veulen of krijgen neurologische aandoeningen. Ze kunnen er zelfs aan overlijden. “Voor de Stichting Paarden en Ponymarkt Enter, de stichting Vleesveekeuring, de gemeente en mij als marktmeester was het duidelijk, we kunnen dit evenement nu niet laten doorgaan want ook de veiligheid van de dieren is belangrijk.”

Niet verplaatsen
Het is geen optie om de markt op een later tijdstip dit jaar te organiseren. Jansen: “Het is toch een echte zomermarkt, en dan al die vrijwilligers die dan hun plannen moeten omgooien. Nee, het is geen overweging geweest. Bovendien gaat iedere stichting z’n evenement nu in september plannen, dat wordt vechten om bezoekers. We gaan gewoon volgend jaar verder en bezinnen ons nu nog op een andere, veilige en leuke actie.”

Meer berichten