Afbeelding

Gemeente wil belangrijke graven actief beschermen

Algemeen

WIERDEN - Een graf is meer dan alleen een rustplaats van een persoon; het is ook een belangrijk stukje geschiedenis. Daarom wil de gemeente diverse graven met grote historische waarde actief gaan beschermen.

Voor de gemeente en Historische Kring Wierden is het belangrijk om de verhalen uit het Wierdense verleden levend te houden; het bewaren van historisch belangrijke graven is hier een verlengde van. Eerder werd al besloten om de lijst van zogeheten ‘beschermwaardige graven’ uit te breiden. Zo werd eerder al besloten dat graven van verzetslieden en veteranen, waaronder KNIL-militairen, behouden moeten blijven voor de toekomst. In samenwerking met de stichting Maluku4Maluku zijn inmiddels meer dan 50 graven geïnventariseerd van veteranen, waaronder veel KNIL-militairen. “In Wierden hebben we een grote Molukse gemeenschap en daardoor ook veel graven van KNIL-militairen”, vertelt wethouder Johan Coes. “Wij vinden het belangrijk dat het verhaal achter deze graven bewaard blijft. Daarom hebben wij in onze criteria expliciet opgenomen dat graven van KNIL-militairen worden beschermd.”

Nieuwe criteria
Verder zijn er criteria opgesteld om ook andere graven als beschermwaardig te kunnen aanmerken. Graven die op de lijst staan, worden voorlopig niet geruimd en worden onderhouden. Het gaat om graven op de gemeentelijke begraafplaatsen in Wierden en Enter. “Wij willen ook graven behouden van inwoners die van grote betekenis zijn geweest voor onze lokale samenleving”, aldus wethouder Coes. “Net als graven die bijzonder zijn door een fraai of bijzonder monument.” Om te kunnen bepalen welke graven hiervoor in aanmerking komen, heeft de gemeente samen met de Historische Kring Wierden deze criteria vastgesteld. Op basis hiervan gaan vrijwilligers de graven op de verschillende gemeentelijke begraafplaatsen in Wierden en Enter beoordelen. Daarnaast kunnen ook inwoners een graf aanmelden bij de gemeente als beschermwaardig graf. De Historische Kring zal vervolgens beoordelen of een graf het behouden waard is. De lijst die zo ontstaat, wordt ter vaststelling voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 20 uur geleden
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 25 apr, 14:05
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 25 apr, 12:07
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 24 apr, 10:00
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 24 apr, 10:00
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 24 apr, 07:58