Naleving van de corona-regels blijft belangrijk komende tijd

Naleving van de corona-regels blijft belangrijk komende tijd

WIERDEN - Deze weken volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Zowel op positief als op negatief vlak. De verlengde lockdown, nieuwe virusvarianten die de ronde doen, maar ook: het vaccineren begint deze week eindelijk in Twente. Ook in Wierden kijken we met enthousiasme uit naar een langzame terugkeer naar het ‘oude normaal’.

Nu het vaccineren eindelijk is begonnen overheerst een bepaalde feeststemming. Zo zagen we in creatief Nederlands al de ‘vaccinatieextase’ voorbijkomen op Twitter. Hierin schuilt ook gelijk een zeker risico; we moeten ons ook de komende maanden nog goed aan de regels blijven houden. Het zal immers nog een tijdje duren voor de meeste Nederlanders gevaccineerd zijn. Zelfs dan zijn er nog onzekerheden over de bescherming op langere termijn. Vooralsnog lijkt de vaccinatiebereidheid in Nederland hoog; zo zijn ook alle beschikbare slots bij de GGD Twente voor de komende weken volgeboekt.

Huidige stand
De GGD Twente houdt voor de hele regio actief de coronacijfers bij. In Wierden stond deze graadmeter afgelopen week op 380 besmettingen per 100.000 inwoners. Dit is een forse verbetering ten opzichte van een week of drie geleden, toen het aantal besmettingen nog ruim het dubbele was. Wierden is hiermee één van de beter presterende gemeenten, maar we zitten nog altijd ruim boven het landelijk gemiddelde, wat in dezelfde week rond de 290 besmettingen per 100.000 inwoners zat. Het blijft daarom van groot belang om ook de komende tijd goed de geldende regels in acht te nemen en vooral niet te verslappen. Dit is niet alleen in uw eigen belang, maar ook vooral voor de kwetsbare groepen in de samenleving.

Handhaving belangrijk
De gemeente benadrukt dat het ook voor ondernemers belangrijk blijft om zich de komende tijd aan de regels te houden. In de praktijk zoeken mensen nog vaak de randjes op van wat wel en niet mag. Zo zijn afhaalmogelijkheden bij winkels alleen toegestaan in bepaalde branches die geopend mogen zijn. Afhalen bij bijvoorbeeld een kledingwinkel of electronicazaak mag dus niet. Wel kunnen ondernemers bezorging aanbieden. Ondernemers die wel geopend mogen zijn moeten zich houden aan de nodige regels en adviezen, zoals het verplicht dragen van mondkapjes in de winkels en het voldoende afstand houden.

Meer berichten