Afbeelding

Nog vaak weinig begrip voor aandoening overprikkeling

Algemeen

TWENTE - Het is een aandoening waar veel mensen niet echt stil bij staan; waar ook nog veel onbegrip voor is. Toch is overprikkeling voor vele mensen een grote belemmering in hun dagelijks leven. Deze week vragen InteraktContour en anderen aandacht voor dit thema.

Dinsdag was de landelijke Dag van de Overprikkeling. Dit is een veelvoorkomende complicatie als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. InteraktContour steunt mensen met niet-aangeboren hersenletsel op vele manieren.

Wat is het?
Overprikkeling kan vaak ontstaan na niet-aangeboren hersenletsel. De hersenen houden door de beschadiging minder zintuiglijke prikkels tegen. Dit kan zorgen voor klachten uiteenlopend van hoofdpijn en uitputting tot braken en tijdelijke verlammingsverschijnselen. Overprikkeling kan helaas ook al heel snel ontstaan. Zo geeft InteraktContour als voorbeelden fluitende vogels, de radio die aanstaat, de zon, parfum die iemand draagt of zelfs een druk behang. Kortom, prikkels die voor mensen met gezonde hersenen amper registreren. Dit vormt een grote belemmering voor het dagelijks leven; bijvoorbeeld boodschappen doen kan al een onmogelijke opgave zijn voor deze groep vanwege alle geuren, kleuren, geluiden en drukte.

Niet zeldzaam
Er zijn in Nederland naar schatting 300.000 mensen die kampen met een ernstige tot zeer ernstige vorm van overprikkeling als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Het gaat dan om bijna de helft van alle mensen met NAH. Jaarlijks komen daar zo'n 40.000 mensen bij. Statistisch kent u in uw omgeving twee mensen met overprikkeling.

Bewustwording
De Dag van de Overprikkeling is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van deze complicatie. Zij kunnen er dan ook wat bewuster rekening mee houden wanneer zij dit in hun omgeving tegenkomen. Enkele tips die kunnen helpen om overprikkeling tegen te gaan zijn bijvoorbeeld: draag geen sterke parfum, praat niet te luid, draag effen kleding zonder felle kleuren en matig het volume van radio en TV. De afgelopen jaren zijn er ook steeds meer prikkelarme en prikkelvrije initiatieven ontstaan, zoals prikkelarme uren bij supermarkten; ook mensen met bijvoorbeeld autisme hebben hier namelijk veel baat bij.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 17 uur geleden
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 23 uur geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen gisteren
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 24 apr, 10:00
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 24 apr, 10:00
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 24 apr, 07:58