<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanwierden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: mike

Van katoenplant tot overhemd: wat je niet wist over de productie van een katoen

heren overhemden en herenshirts zijn een essentieel onderdeel van elke herenkleding kast. Naast ondergoed is het overhemd ongetwijfeld één van de meest voorkomende kledingstukken. Overhemden worden gemaakt van katoen of een mix van katoen en een andere grondstof. Wil je meer weten over katoen? Lees snel verder. 

Katoen als grondstof

Zo goed als alle overhemden worden van katoen gemaakt. Verschillende varianten zijn: 100% katoen, biologisch katoen, pima katoen (duurder) of katoen in combinatie met een andere stof. Dan denken we aan katoen in combinatie met polyester, katoen met elastaan of katoen met viscose of lyocell. 

De kans dat je op dit moment iets van katoen draagt, is bijzonder groot. Met katoen sta je op en ga je slapen. Van je handdoek tot je lakens, in zowat alle stoffen zit katoen verwerkt. 

De alomtegenwoordigheid van katoen zien we ook in de cijfers: wereldwijd wordt ongeveer 23 miljard kilogram katoen verbouwd. Dat is goed voor ongeveer 3,5 kilogram katoen per persoon. Een klein deel van dit percentage wordt voor overhemden gebruikt, meestal van de betere soorten en garens. 

Wat is katoen? 

Het begint allemaal bij de katoenplant, waaruit de zachte katoenweefsels kunnen worden gewonnen. De katoenplant is al meer dan 5.000 jaar bekend en werd vroeger omschreven als een plant waarvan het fruit een wol is die mooier en beter is dan dat van schapen.

Amerikaans katoen, Sea Island katoen en Egyptisch katoen zijn de meest voorkomende katoensoorten. Amerikaanse katoensoorten zijn de meest frequente en meest vruchtbare soorten ter wereld. 

Elke katoenplant levert een bepaalde hoeveelheid katoen op. De Amerikaanse katoenplanten zijn veruit het meest efficiënt. Dat is ook de reden waarom een boer vaak nog Amerikaans katoen boven biologisch katoen verkiest. 

Belangrijke kanttekening is wel dat middelen om de groei van katoen te bevorderen vaak slecht zijn voor het milieu. Daarbovenop wordt bij de verwerking en het schoonmaken van katoen enorm veel water gebruikt, wat op ecologisch vlak dus niet altijd verantwoord is. 

De katoenindustrie is wereldwijd erg groot. Wereldwijd wordt het meeste katoen verbouwd in China, daarna komen de Verenigde Staten, India, Pakistan en Brazilië. 

Wil je meer weten of katoen, klik dan hier. Ben je daarnaast op zoek naar overhemden van hoogwaardig katoen? Neem dan eens een kijkje op de website overhemden.com. De meeste overhemden online van Nederland en België.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195427&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanwierden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195440&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanwierden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195428&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanwierden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=760,761,762" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>