Afbeelding

Denk aan een veiligheidsplan voor evenementen groot en klein

Algemeen

WIERDEN - In Wierden worden het komende jaar weer veel leuke activiteiten gehouden. Waaronder weer diverse evenementen waar een groot publiek op af zal komen. Veiligheid is voor de gemeente en organisatoren dan ook een steeds belangrijker aspect geworden. Door al vroeg in te spelen op eventuele risico's kunnen deze hopelijk beheersbaar blijven.

Gemeenten zijn de afgelopen jaren steeds proactiever geworden met het inperken van de risico's voor bezoekers van grotere evenementen. Specifiek ook naar aanleiding van het Monster Truck drama in Haaksbergen, maar ook overkoepeldende zorgen zoals bijvoorbeeld aanslagen.

Veiligheidsplan
Hoewel we ons over dit laatste hoogstwaarschijnlijk geen zorgen hoeven te maken in Wierden, is het wel belangrijk om als organisator actief na te denken over mogelijke risico's. Elk evenement, hoe klein ook, kan risico's met zich meebrengen. Organisatoren moeten goed nadenken over veel praktische zaken: waar hangen brandblussers? kunnen ambulances er langs bij calamiteiten? en wat gebeurt er wanneer er meer mensen komen dan verwacht?

Eisen
Het opstellen van een veiligheidsplan maakt het zowel voor de organisatie als de gemeente en hulpdiensten duidelijk welke risico's er zijn en hoe deze afgedekt kunnen en moeten worden. Hoe uitgebreid zo'n veiligheidsplan moet zijn hangt samen met de omvang van een evenement. Voor kleinere activiteiten is dit vaak slechts een A4'tje. Voor grotere evenementen is een uitgebreid veiligheidsplan een vereiste om een vergunning te krijgen.

Meer informatie
De gemeente Wierden verwijst ook naar de Veiligheidsregio Twente voor meer informatie over de veiligheid rondom grotere evenementen. Hier staat ook een lijst met thema's waarmee u rekening moet houden. Kijk voor meer informatie op: www.vrtwente.nl

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 22 uur geleden
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 25 apr, 14:05
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 25 apr, 12:07
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 24 apr, 10:00
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 24 apr, 10:00
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 24 apr, 07:58