Afbeelding

Jong en oud komt in actie voor het behoud van onze natuur

Algemeen

WIERDEN - Afgelopen zaterdag werd de 19e editie gehouden van de landelijke Natuurwerkdag; de grootste vrijwilligersdag in het groen. Het was opnieuw een geslaagde editie. Ook inwoners van Wierden staken de handen uit de mouwen. In totaal kwamen 1.500 vrijwilligers in actie op 50 Overijsselse locaties. Twente is rijk aan natuurschoon en om dit te behouden en te versterken is de inzet van vele vrijwilligers en landschapsorganisaties essentieel.

Veel werk
In Wierden hebben vrijwilligers in de Boomgaard Generatietuin aan de Akkerwal bijvoorbeeld fruitbomen gesnoeid. Op Landgoed de Barkel werd onder andere brandhout verzameld. In de rest van de regio waren ook diverse activiteiten. Zo werden op de Lemelerberg en bij natuurgebied Beerze boompjes uitgestoken om de heide meer ruimte te geven. Op veel plekken zijn wilgen geknot zoals in Beleefbos Weusthag in Hengelo, op de Zonnehorst in Punthorst en op het groene schoolplein in Stadshagen Zwolle. Ook zijn verschillende natuurspeelplekken onderhouden en voedselbossen geplant. Veel activiteiten waren geschikt voor kinderen en jongeren. Bij Scouting Het Twentse Ros in Almelo verwijderden jongeren bramen langs de paden en er werden nieuwe houtwallen aangelegd. Bij landgoed Duivelshof tussen Losser en De Lutte werden jongeren ingezet bij het verwijderen van vliegdennetjes en berken. In heel Overijssel deden maar liefst 595 jongeren mee aan de Natuurwerkdag.

Groene inburgering
Een bijzondere locatie dit jaar was de Oude IJssel bij Deventer. Daar ging een groep enthousiaste vluchtelingen samen met andere vrijwilligers aan de slag met het knotten van wilgen in het kader van een 'groene inburgering'.

Kom in actie
Wierdenaren kunnen ook buiten de Natuurwerkdag de lokale natuur een handje helpen. De gemeente hoopt dat mensen ook nadenken over het vergroenen van hun eigen tuin en zo bijdragen aan een groen en klimaatbestendig Wierden.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 22 uur geleden
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 25 apr, 14:05
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 25 apr, 12:07
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 24 apr, 10:00
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 24 apr, 10:00
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 24 apr, 07:58