Repair Cafes vinden plaats in heel Twente en zijn bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Zodoende kan er samen worden gewerkt aan een circulaire economie.
Repair Cafes vinden plaats in heel Twente en zijn bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Zodoende kan er samen worden gewerkt aan een circulaire economie.

Op weg naar een circulaire economie

Algemeen

TWENTE – Van 6 tot en met 11 februari is het de week van de circulaire economie. Tijdens deze week laten bedrijven door het hele land zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers kunnen leren wat de circulaire economie inhoudt en hoe zij hieraan mee kunnen werken.

Wereldwijd worden er steeds meer producten gebruikt door de groei van de wereldbevolking. Denk hierbij aan kleding, eten, elektrische apparaten en auto’s. Hierdoor neemt de voorraad grondstoffen steeds sneller af. Een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten zo lang mogelijk worden gerecycled, hergebruikt of hersteld om meer waarde te creëren. Op deze manier wordt de levenscyclus van producten verlengd. Praktisch betekent dit dat het afval tot een minimum wordt beperkt. Wanneer een product het einde van zijn levensduur bereikt, worden de materialen zoveel mogelijk binnen de economie gehouden. Door zoveel mogelijk te hergebruiken en zo weinig mogelijk weg te gooien wordt er zuiniger en slimmer omgegaan met de grondstoffen. 

Het doel van de Nederlandse overheid is om in 2050 een volledige circulaire economie te hebben. In deze economie worden zoveel mogelijk duurzame hernieuwbare grondstoffen gebruikt, producten en grondstoffen worden hergebruikt en afval bestaat niet. 

Een circulaire economie moet klimaatverandering tegengaan. Het maken van spullen en het winnen van grondstoffen kost energie. Daarmee warmt de aarde op. Door grondstoffen efficiënter en langer te gebruiken moet dit voor een vermindering van uitstoot van broeikasgassen zorgen. Ook zorgt minder afval uiteindelijk voor minder vervuiling in bijvoorbeeld de oceaan.

Bovendien wordt Nederland op deze manier minder afhankelijk van andere landen omdat veel grondstoffen nu uit het buitenland komen. Denk hierbij aan grondstoffen voor industrie en voedsel. In een circulaire economie is Nederland veel minder afhankelijk van deze landen. Producten die eerder werden vernietigd en verbrand, worden dan gebruikt om de grondstoffen eruit te halen. Nederland hoeft dan uiteindelijk deze grondstoffen niet meer uit het buitenland te halen.

Consumenten kunnen ook een rol spelen in een goed werkende circulaire economie door te kiezen voor duurzame producten. Door spullen langer te gebruiken, te repareren of naar de kringloopwinkel te brengen dragen zij hier mede aan bij. 

Week van Circulaire Economie

Tijdens de Week van de Circulaire Economie worden er landelijk events georganiseerd die bezoekers moeten laten zien hoe de circulaire economie in de praktijk werkt. Deze week vindt in 2023 voor de achtste keer plaats van 6 tot en met 11 februari. Goede voorbeelden van circulaire economie zullen tijdens deze week een podium krijgen en starters krijgen concrete handvatten aangereikt om ook zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie. 

Ook in Twente worden er enkele evenementen gehouden in de Week van de Circulaire Economie. Op 8 februari kan in Tubbergen Omgekeerd Bouwen bezocht worden. Zij zien in een sloopwerk geen berg met afval, maar een bron van nieuwe grondstoffen. Zij zullen tijdens de rondleiding hun werkwijze met de bezoekers delen. Sheltersuit houdt op 9 februari in Enschede een presentatie in hun atelier over hun goede doel waar zij met upcycled materiaal een Sheltersuit maken voor daklozen en vluchtelingen. Dit is een jas met een afritsbare slaapzak in één. In Almelo kunnen mensen op 11 februari terecht bij Remondis. Zij zullen onder andere vertellen over het managen van de afvalstromen en bezoekers kunnen vervolgens een rondleiding krijgen. Hengelo is van 8 tot en met 11 februari te bezoeken voor een duurzame Fashion Swap. Kleding wordt hier geruild op basis van een puntensysteem. Meer informatie over de activiteiten in Twente zijn te vinden op www.twente.com.

Tijdens deze week vindt bovendien de Circular Awards plaats waar er prijzen worden uitgereikt voor de meest impactvolle circulaire projecten, organisaties en personen. Ook zijn er verschillende Webinars online te volgen van onder andere Rijkswaterstaat en Natuur en Milieufederaties. Bekijk voor meer informatie over de Week van de Circulaire Energie en welke broedplaatsen er landelijk meedoen de website:

deweekvandecirculaireeconomie.nl

Afbeelding
Onderhoudswerkzaamheden op de N35 tussen Raalte en Wierden 29 mrt., 13:51
Afbeelding
Optocht Palmpasen in Wierden 29 mrt., 11:54
Afbeelding
Ledenvergadering van Harmonie Sint Jan 29 mrt., 10:00
Afbeelding
Slechts twee teams in actie bij tafeltennisvereniging Effekt'74 29 mrt., 08:01
Afbeelding
Kringloop Almelo heeft onderdak 28 mrt., 20:09
Afbeelding
Looft den heer uit Notter geeft Passie-paasconcert 28 mrt., 18:06
Afbeelding
Fietsenwinkel Ten Tusscher houdt vier E-bike Testdagen 28 mrt., 14:06
Afbeelding
Autobedrijf Peterman viert Pasen met de Peterman Paasdeal Week 28 mrt., 12:12