De vluchtheuvel rond 1933.
De vluchtheuvel rond 1933.

Onthulling eerste project SKHE: De vluchtheuvel

Historie

WIERDEN - De Stichting Behoud Kleine Historische Elementen (SKHE) zal op vrijdag 12 april hun eerst project onthullen: de vluchtheuvel in Wierden. 

De onthulling van de vluchtheuvel (richtingaanwijzer) zal om 16.30 uur plaatsvinden aan de Burgemeester J.C. van den Bergplein. Belangstellenden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn. De stichting zal bij de onthulling uitleggen hoe de vluchtheuvel opgebouwd is. De vluchtheuvel is gemaakt zoals die er in 1933 ook uitzag. 

De vluchtheuvel stond in 1933 midden op de splitsing van drie wegen en was toen al een bijzonder object te noemen. In de historie van Wierden is namelijk te lezen dat Wierden is ontstaan uit een driesprong van heerwegen en daar is in 1933 dit historisch monument midden op de driesprong op een vluchtheuvel gezet. In 1933 was de vluchtheuvel eerst een korte tijd zonder bankjes, er is destijds door de inwoners geld verzameld om bankjes om de vluchtheuvel te plaatsen. De vluchtheuvel moest uiteindelijk wijken toen het verkeer groter en breder werd en de wegen ook. Bij de plannen van de vluchtheuvel is Bennie Jannink aanwezig geweest namens de Gemeente Wierden om het plan te realiseren.

Als een plan gerealiseerd is kan een andere weer aansluiten met een idee. Als voorbeeld: na de vluchtheuvel gaat de stichting aan de slag met het leggen van Markestenen in Wierden op plekken waar ze vroeger ook lagen. 

Meer informatie of misschien een idee? Mail dan naar st.hkhe@gmail.com.

Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 5 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 7 uur geleden
Gemeente Wierden en Werkgeverskring Enter ondertekenen commitmentverklaring. Succesvol haalbaarheidsonderzoek geeft startsein voor een Smart Energy Hub in Enter.
Bedrijven slaan de handen ineen 11 uur geleden
Afbeelding
Generatietuin Wierden: Boom met sneeuwklokjes 11 uur geleden
De Weerwolven van Wakkerdam is een kaartspel voor 8 tot 18 spelers. Deze worden ingedeeld in twee groepen: de burgers en een kleinere groep weerwolven.
Weerwolven spelen bij de Jongereninloop De Welle 13 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 13 uur geleden
Frank Smit viert zijn gemaakte doelpunt.
SVZW pakt belangrijke punten mee uit Hulsen 15 uur geleden
Het eerste exemplaar van de recreatiekrant is op dinsdag 9 april door wethouder Richard Kortenhoeven in ontvangst genomen.
Veelzijdige recreatie in Wierden vastgelegd in de recreatiekrant 17 uur geleden