Samen met verschillende partijen willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.
Samen met verschillende partijen willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.

Sport voor iedereen mogelijk maken

Gemeentenieuws

WIERDEN - De wethouders van 14 Twentse gemeenten, waaronder de gemeente Wierden, hebben op woensdag 20 maart de visie op sport en bewegen 2024-2027 vastgesteld. Met deze visie spreken de gemeenten af om samen te werken op het gebied van sport. Door samen te werken kunnen gemeenten hun kennis en kracht gaan bundelen. Of dingen op regionale schaal organiseren, als dat beter werkt dan per gemeente apart. 

Voor veel inwoners van Twente is sporten en bewegen een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. Veel inwoners van Twente zijn lid van een sportvereniging, maar ook steeds meer mensen zijn ‘ongeorganiseerd’ actief, door zelf te wandelen, hard te lopen of baantjes te trekken in het zwembad. Daarnaast beschikt Twente over een flink aantal (top)sportevenementen die hoog aangeschreven staan en die door veel mensen met plezier beleefd worden. 

Positieve effecten 

De positieve effecten van sporten en bewegen zijn algemeen bekend; het draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Naast deze fysieke effecten hebben sport en bewegen ook mentale effecten. Zo zitten mensen lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen.

Sport en bewegen hebben ook een belangrijk sociaal maatschappelijk effect. Het versterkt de sociale banden, verhoogt de participatie en draagt bij aan de leefbaarheid in dorpen en steden. Niet voor niets is sport en bewegen een belangrijk onderwerp op de gemeentelijke beleidsagenda’s. “De Twentse visie draagt bij aan de doelstelling van de gemeente Wierden om onze inwoners blijvend te stimuleren om een leven lang te kunnen sporten”, aldus wethouder sport Hans ter Keurst.

Ruimte voor iedereen

Samen met partijen uit de zorg, onderwijs, welzijn, cultuur, natuur, veiligheid, werkgelegenheid, integratie, bedrijfsleven en sport willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.

Daarbij staan vijf thema’s centraal, waarbij in de regionale samenwerking de komende jaren de nadruk ligt op de eerste twee. Wethouder Ter Keurst: “In Wierden worden al samen met sportverenigingen stappen gezet met de thema’s Vitale verenigingen en Sociaal veilig sportklimaat. Voorbeeld hiervan is de tweejaarlijkse sportontmoeting voor sportverenigingen. Begin maart stond deze goed bezochte bijeenkomst in het teken van het thema Sociaal veilig sportklimaat.”

De vijf thema’s

Inclusief sporten en bewegen: Sporten moet voor iedereen vanzelfsprekend zijn, wat de leeftijd, gezondheid of sociale positie ook is. Regionale samenwerking is van groot belang om het aangepast sporten te stimuleren en ondersteunen.
Talentontwikkeling: De gemeenten willen kinderen stimuleren om te sporten en aanwezige talenten optimaal ontwikkelen. Daarbij denken wij aan programma’s om de motoriek te verbeteren en een goede (top)sportinfrastructuur.
Vitale verenigingen: Verenigingen hebben het soms moeilijk. Bijvoorbeeld in het vinden van voldoende vrijwilligers. De gemeenten streven naar een vitaal verenigingsleven dat klaar is voor de toekomst.
Sociaal veilig sportklimaat: Iedereen moet zich veilig voelen tijdens het sporten en tijdens wedstrijden.
Sporten in de openbare ruimte: De gemeenten willen het nog aantrekkelijker maken om in de regio te gaan sporten of ontspannen, door het sportief en uitdagend inrichten van de openbare ruimte.

Met de vaststelling van deze visie zetten de 14 Twentse gemeenten (Oldenzaal, Enschede, Haaksbergen, Losser, Twenterand, Almelo, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Wierden, Tubbergen, Borne, Hellendoorn, Dinkelland, Hengelo) een belangrijke gezamenlijke stap om te werken aan de gezondheid van alle inwoners van Twente.

Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 6 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 8 uur geleden
Gemeente Wierden en Werkgeverskring Enter ondertekenen commitmentverklaring. Succesvol haalbaarheidsonderzoek geeft startsein voor een Smart Energy Hub in Enter.
Bedrijven slaan de handen ineen 12 uur geleden
Afbeelding
Generatietuin Wierden: Boom met sneeuwklokjes 12 uur geleden
De Weerwolven van Wakkerdam is een kaartspel voor 8 tot 18 spelers. Deze worden ingedeeld in twee groepen: de burgers en een kleinere groep weerwolven.
Weerwolven spelen bij de Jongereninloop De Welle 14 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 14 uur geleden
Frank Smit viert zijn gemaakte doelpunt.
SVZW pakt belangrijke punten mee uit Hulsen 16 uur geleden
Het eerste exemplaar van de recreatiekrant is op dinsdag 9 april door wethouder Richard Kortenhoeven in ontvangst genomen.
Veelzijdige recreatie in Wierden vastgelegd in de recreatiekrant 18 uur geleden