Afbeelding
Foto: Maarten Zeehandelaar / Shutterstock.com

Gemeenteraad stemt in met voorkeurslocaties nieuwe bedrijventerreinen in Wierden en Enter

Gemeentenieuws

WIERDEN - De gemeenteraad van de gemeente Wierden heeft op 5 maart groen licht gegeven voor de voorkeurslocaties voor nieuwe bedrijventerreinen in Wierden en Enter. Ook is er een voorkeursrecht vastgesteld voor percelen aan de noordkant van de Weusteweg in Wierden. 

Door de groeiende vraag naar bedrijfsruimte is er behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen in zowel Wierden als Enter. Op dit moment is er geen beschikbare grond meer voor ondernemers die op korte termijn willen uitbreiden. Uit onderzoek blijkt dat er de komende jaren behoefte is aan zo’n 8 tot 15 hectare bedrijventerrein. Om aan deze vraag te voldoen, onderzoekt de gemeente Wierden mogelijkheden voor revitalisering en herstructurering van bestaande bedrijventerreinen en heeft ze locatieonderzoek gedaan naar geschikte plekken voor nieuwe bedrijventerreinen.

Uit het eerder gehouden locatieonderzoek zijn twee geschikte locaties naar voren gekomen: ‘Weuste Noord’ aan de noordkant van bedrijventerrein Weuste Noord in Wierden, en ‘Rondweg Enter’ tussen de huidige bedrijventerreinen Vonder en Elsmoat. Deze locaties sluiten aan bij bebouwd gebied of verdichten bestaand bebouwd gebied. Wethouder Richard Kortenhoeven: “De vaststelling van de voorkeurslocaties is een belangrijke stap in het proces. Het creëren van nieuwe bedrijventerreinen is niet alleen belangrijk voor de groei en ontwikkeling van onze lokale economie, maar ook voor de toekomstige generaties ondernemers.” Voorafgaand aan het besluit zijn eigenaren, omwonenden, werkgeverskringen en andere betrokken partijen uitgenodigd om te reageren op de onderzoeksresultaten. Ook bij het vervolgproces worden de eigenaren, bewoners en andere belanghebbenden betrokken. De komende periode gaat de gemeente aan de slag om voor beide voorkeurslocaties een plan van aanpak op te stellen. Meer informatie hierover is de komende tijd te vinden op www.wierden.nl/bedrijventerreinen.

Wet voorkeursrecht gemeenten

Op percelen aan de noordkant van de Weusteweg in Wierden is door de gemeenteraad nu Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gevestigd. Het voorkeursrecht bepaalt dat als de eigenaar of gerechtigde de grond wil verkopen of rechten wil vervreemden, deze eerst aan de gemeente moet aanbieden. Wethouder Gertjan ten Brinke: “Door het vestigen van het voorkeursrecht zorgen we ervoor dat grond eerst aan onze gemeente moet worden aangeboden. Hierdoor kunnen we doelgericht vooruitkijken naar de toekomst van nieuwe bedrijventerreinen in onze gemeente.”

In het najaar van 2022 werd vooruitlopend op het locatieonderzoek al een voorkeursrecht gevestigd op het perceel ten zuiden van de Weusteweg in Wierden. Het gebied is nu op basis van de uitkomsten van het locatieonderzoek vergroot. Eigenaren en rechthebbenden zijn door de gemeente per brief geïnformeerd.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 25 apr, 14:05
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 25 apr, 12:07
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 24 apr, 10:00
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 24 apr, 10:00
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 24 apr, 07:58