Drie politie-nationaliteiten samen in Wierden: Nederland, België en Frankrijk.
Drie politie-nationaliteiten samen in Wierden: Nederland, België en Frankrijk.

Expositie Jumelage Wierden ontmoet Europa

Algemeen

WIERDEN - De Stichting Historische Kring Wederden kijkt terug op de jaren dat er een nauw contact was met Europese partnersteden.

Jumelage staat voor de vriendschapsbanden tussen Europese partnersteden. In de jaren tussen 1967 en 2010 bestond er een jaarlijks intensief contact tussen Wierden en haar partnersteden Lampertheim (D.), Maldegem (B.) en Ermont (Fr.). Jumelage is een vriendschappelijke manier van elkaar ontmoeten, waarderen en over je eigen grenzen kijken.

Het begon ooit met de muzikale uitwisselingen en concerten tussen Harmonie St. Jans en die van Lampertheim en in de loop van de jaren werden er steeds meer maatschappelijke lagen bij de evenementen betrokken. Jaarlijks organiseerden de drie gemeenten over en weer ontmoetingen, met evenementen in het kader van cultuur, muziek, sport, jeugd, enzovoort.

Tot op de dag van vandaag zijn er internationale vriendschappen en contacten tussen verenigingen, ondanks dat dit nu niet meer zo zichtbaar is in het hedendaagse Wierden.

Deze expositie laat een afwisselende greep uit tal van jumelage-evenementen zien, die onder meer in Gemeente Wierden plaats vonden. Dit zal bij menigeen veel en goede herinneringen oproepen. De expositie loopt van 9 juli tot en met 10 oktober 2022 en wordt feestelijk geopend op zaterdag 9 juli, om 14.30 uur door onze burgemeester mevrouw D. Tigchelaar.

De expositie is te bezoeken in de Van Buuren Stee, Appelhofdwarsstraat 2 te Wierden. De standaard openingstijden zijn: woensdag en donderdag 14.00 tot 17.00, vrijdag 14.00 tot 20.00 en zaterdag 11.00 uur tot 16.00 uur. De entree is gratis en de koffie/thee voor niets, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs geteld.

Groepen zijn ook buiten de standaard openingstijden welkom, na een afspraak via het secretariaat van de HKW, mevrouw Leta Evers-Meijer: secretariaat@historischekringwierden.nl of 0546-572652.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 25 apr, 14:05
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 25 apr, 12:07
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 24 apr, 10:00
Afbeelding
Inloop met lunch in De Bron 24 apr, 10:00
Er kan worden gekozen tussen routes van 12, 25 en 50 kilometer.
Hemelvaartsdag Fietstocht vanaf het Akkerhus Ypelo 24 apr, 07:58