<p>Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente.</p>

Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente.

(Foto: Robbert Brink)

Brandweer Twente 3.922 keer in actie

Brandweer Twente doet meer dan alleen het blussen van branden. Van de 3.992 keer dat ze in 2021 in actie moesten komen, moest er “slechts” 1.323 keer een brand worden geblust. Het grootste gedeelte van de inzet betrof hulpverlening bij bijvoorbeeld storm- en wateroverlast, ongevallen en assistentieverlening aan de ambulancedienst.

WIERDEN - In 2021 kwam Brandweer Twente 3.922 keer in actie om brand te bestrijden en hulp te verlenen. Dat is iets minder dan in 2020. ‘Als we kijken naar het aantal incidenten in de afgelopen jaren hebben we een gemiddeld jaar achter de rug’, reageert Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. ‘Iets minder dan in 2020. We zien een positieve ontwikkeling in het aantal branden. Voor het derde opeenvolgende jaar zien we een lichte daling, maar het zijn er toch bijna vier per dag. Branden hebben ontzettend veel impact. Dat zag je bijvoorbeeld bij de brand in Delden waarbij twee bewoners van een appartementencomplex om het leven kwamen. We moeten ons dus onverminderd blijven inzetten om het aantal branden omlaag te krijgen. Vanaf 1 juli dit jaar is de rookmelder op iedere verdieping in elke woning verplicht. Ik roep de mensen op die nog geen rookmelder hebben, deze snel aan te schaffen en op te hangen. Rookmelders redden echt levens’. 

De brandweer kwam 358 keer in actie bij verkeersongevallen en maar liefst 931 keer bij dienstverleningsincidenten. Dat zijn ruim 100 inzetten meer dan in 2020 toen er ook al sprake was van een stijging. Bij deze incidenten gaat het om mensen bevrijden uit vastgelopen liften, maar ook het redden van dieren. Ongeveer een derde tot de helft van deze dienstverleningsincidenten is de assistentieverlening aan de ambulancedienst. Zo moesten bijvoorbeeld coronapatiënten met behulp van een redvoertuig uit woningen gehaald worden. ‘We zien dat we als brandweer steeds meer ingezet worden als allround hulpverlener. Het aantal branden daalt, maar we krijgen vaker te maken met andere type incidenten waarvoor onze expertise en inzet noodzakelijk is. Denk dan aan de gevolgen van extreem weer, maar dus ook de coronapandemie’, zegt Stephan Wevers.

Wierden

In de gemeente Wierden was de inzet van de brandweer 141 keer noodzakelijk in 2021. Dit is net zo vaak als een jaar eerder. Daar waar in heel Twente het aantal keren de brandweer werd ingezet voor het blussen van brand daalde, steeg dat in Wierden van 38 naar 57. Het aantal meldingen ‘Leefmilieu’, waaronder water- en stormoverlast vallen, daalde van 60 naar 23. Een sterkere daling dan die in heel Twente.

Inzet drones

‘Ons droneteam is in het afgelopen jaar 12 keer ingezet. We streven ernaar om vanaf het voorjaar ook de automatische drone in te zetten vanaf het droneplatform van de brandweerkazerne in Glanerbrug. Een primeur voor de brandweer in Nederland. Bij een incident krijgt de drone een melding en vliegt naar de incidentlocatie. De beelden die de drone maakt worden vervolgens gestreamd naar de tankautospuit zodat de bevelvoerder onderweg live kan meekijken. Voor aankomst weet hij al of hij te maken heeft met een kleine of grote brand en waar de ‘hotspots’ zitten. Een belangrijke ontwikkeling om de inwoners van Twente nog beter te kunnen bedienen’, zegt Stephan Wevers.

brandweer.nl/twente

Meer berichten