<p>Evenmens organiseert vaker uitstapjes zoals de proeverijen voor mantelzorgers.</p>

Evenmens organiseert vaker uitstapjes zoals de proeverijen voor mantelzorgers.

Mantelzorgers in het zonnetje gezet

WIERDEN/ENTER - Mantelzorgers werden in het zonnetje gezet in de week van de Dag van de Mantelzorg. In Enter en Wierden organiseerde Evenmens Wierden proeverijen. Tussen de heerlijke hapjes door deelden de mantelzorgers hun ervaringen en tips.

“Het is echt een verwenmiddag voor u”, kondigt consulente Annelies Slager van Evenmens de middag aan. “Ga met elkaar in gesprek, deel ervaringen en vergeet vooral niet te genieten.” De 20 mantelzorgers die aanwezig zijn bij de proeverij bij restaurant Pronto in Enter, laten zich graag verwennen. 

Marion uit Notter was één van de mantelzorgers die bij de proeverijen aanwezig was. “Ik heb een zoon met Asperger. Mijn man en ik moeten zijn grenzen goed in de gaten houden. Je bent er altijd druk mee. Voor de buitenwereld is dat lang niet altijd zichtbaar. Daarom is een middag zoals deze zo fijn. Je kunt je verhaal kwijt aan anderen die ook voor een ander zorgen. Je begrijpt elkaar. Bovendien is het leuk om ervaringen en tips te delen. Zelf organiseer je zoiets niet, je hebt al genoeg te regelen. Het is dan ook fijn dat alles voor je geregeld is.” Marion heeft veel aan de ondersteuning van Evenmens. “Toen mijn zoon iets jonger was, hebben we via Evenmens een coach ingeschakeld. Een hele fijne man die mijn zoon goed begreep. Die had ik zelf nooit gevonden. Evenmens weet de weg en heeft een groot netwerk. De zorg moet tenslotte ook betaalbaar blijven en dan is het fijn dat je terecht kunt bij een organisatie als Evenmens.”

Wandelmaatjes

Haar tafelgenote Sjenny deelt Marions ervaring. “Ik zorg 24 uur per dag voor mijn man. Hij heeft drie hersenbloedingen kort achter elkaar gehad en diverse zware operaties. Dankzij revalidatie kan hij gelukkig weer zelfstandig wandelen, fietsen en tuinieren. Dat is heel fijn. Het is voor zijn gezondheid belangrijk dat hij veel beweegt, ik kan echter niet de hele tijd met hem mee wandelen. Via Evenmens heeft hij een wandelmaatje. In eerste instantie hadden we er drie, maar nu is één ook voldoende. Het zijn geweldig leuke mensen. Vanuit Evenmens wordt het ook goed aangestuurd.” Terwijl haar man op stap gaat met een wandelmaatje kan Sjenny iets doen voor haarzelf. “Ik doe graag mee aan de activiteiten van Evenmens Wierden, zoals bloemschikken of een middag als deze.”

Meer berichten