<p>Vooral tijdens vakantieperioden, wanneer familie niet op bezoek komt, kunnen ouderen zich eenzaam voelen.</p>

Vooral tijdens vakantieperioden, wanneer familie niet op bezoek komt, kunnen ouderen zich eenzaam voelen.

Er is meer kans op eenzaamheid onder ouderen deze zomer

WIERDEN - Eenzaamheid ligt altijd op de loer. Het komt voor bij mensen in alle leeftijden. Met het aanbreken van de vakantieperiode is het risico op eenzaamheid, met name onder ouderen, nog groter, maar een klein gebaar kan een wereld van verschil maken.

De eenzaamheid kent, naast corona, de gebruikelijke oorzaken. In de vakantieperiode komen activiteiten stil te liggen en er komt minder bezoek over de vloer, doordat bijvoorbeeld familie op vakantie is. 

Zomercampagne
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een zomercampagne gestart met de boodschap ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’. Het is een oproep om deze zomer extra aandacht te geven aan ouderen die zich mogelijk eenzaam voelen. Een kopje koffie drinken, een gesprekje in de supermarkt of samen de hond uitlaten. Zomaar een kaartje sturen of iemand helpen bij het koken of tuinieren. Een simpele ’Hoe gaat het met je?’ kan al veel voor iemand betekenen, evenals een telefoontje of kaart.

Activiteiten in de buurt
Minister Hugo de Jonge trapte onlangs de zomercampagne van het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ af met een bezoek aan Kunstmuseum Den Haag. Het Kunstmuseum organiseert voor het eerst een zomerschool voor ouderen in de buurt. Op diverse plekken in ons land zijn vergelijkbare initiatieven. Zo kunnen mensen zich aansluiten bij groepswandelingen of samen buiten sporten. Op www.eentegeneenzaamheid.nl/initiatieven vindt u de activiteiten bij u in de buurt.

Benieuwd naar wat u zelf kunt betekenen voor een ander? Check de pagina www.eentegeneenzaamheid.nl/dit-kun-jij-doen/.

Meer berichten