Nynke Zuurmond kreeg heel laat passende begeleiding. (Foto: Shutterstock)
Nynke Zuurmond kreeg heel laat passende begeleiding. (Foto: Shutterstock) Foto: Shutterstock

Leer tijdens de lezing alles over autisme en wat erbij komt kijken

Algemeen

WIERDEN - Nynke Zuurmond verzorgt dinsdag 30 mei een lezing in de bibliotheek in Wierden over het thema: Prikkels, hoe zit dat? Nynke Zuurmond is de drijvende kracht achter het Prikkelprofiel. Het prikkelprofiel brengt prikkels in kaart en geeft tools om prikkels te verminderen en overprikkeling te voorkomen.

Nynke Zuurmond: “We nemen altijd waar, bewust of onbewust en dat doen we via onze zintuigen. Maar wat nu als je extra gevoelig bent voor de prikkels die binnenkomen door bijvoorbeeld autisme? Als prikkels heel heftig binnenkomen, ontstaat er vaak overprikkeling, waardoor een gevoel van onveiligheid ontstaat. Vaak raak je dan ook het overzicht kwijt en het gedrag wat dan zichtbaar wordt, is vaak ongrijpbaar voor de omgeving en wordt regelmatig gezien als ongewenst gedrag. Maar hoe ontstaat deze overprikkeling nu? Hoe kan je overprikkeling herkennen? En wat kan je eraan doen? Deze thema’s komen aan bod tijdens deze lezing.”

Zuurmond zal op een inspirerende wijze vertellen wat overprikkeling betekent voor mensen met en zonder autisme, met vele voorbeelden uit haar eigen leven. Zuurmond is ervaringsdeskundige en heeft acht jaar geleden de diagnose autisme gekregen. Jarenlang heeft zij diverse vormen van begeleiding gehad en pas na haar diagnose kreeg ze de juiste begeleiding. Inzicht in prikkels heeft het leven enorm verandert en ze kan nu gelukkig zeggen dat ze haar leven heeft kunnen ombuigen van ‘overleven’ naar ‘echt kunnen leven’. Dit gunt ze veel meer mensen, daarom heeft ze voor kinderen en jongeren het Prikkelprofiel ontwikkeld. Het prikkelprofiel brengt prikkels in kaart en geeft tools om prikkels te verminderen en overprikkeling te voorkomen.

Deze avond start om 19.30 uur en vindt plaats in de Bibliotheek Wierden aan de Pouliestraat 2. De avond is een initiatief van het Autisme Trefpunt Wierden, waarin een aantal organisaties vertegenwoordigd zijn: MEE, NVA | De Nederlandse Vereniging voor Autisme, Gemeente Wierden, Evenmens Wierden en de Bibliotheek.
Aanmelden kan via: https://evenmens.nl/evenement/lezing-nynke. Of door te bellen naar: 0548 638 830.

Afbeelding
Topverkopers! 30 nov., 14:02
Afbeelding
Al 60 jaar getrouwd en samen nog steeds gelukkig 30 nov., 10:00
Afbeelding
Collecteopbrengst voor Alzheimer 30 nov., 07:54
Afbeelding
Kerstkaarten voor iedereen 29 nov., 20:00
Afbeelding
Schilderen: eerst leren, daarna presteren 29 nov., 12:05
Afbeelding
Wierdense verenigingen zetten zich massaal in 29 nov., 07:58
Afbeelding
Effekt'74 heeft al een kampioensteam 28 nov., 18:02
Afbeelding
SVZW wint op karakter in Hengelo 28 nov., 14:00