Brandweer Twente heeft er 25 vrijwilligers bij. In februari volgt een nieuwe wervingsronde. 'Het is echt een opleiding, geen cursus', aldus Wendy Franke.
Brandweer Twente heeft er 25 vrijwilligers bij. In februari volgt een nieuwe wervingsronde. 'Het is echt een opleiding, geen cursus', aldus Wendy Franke.

Brandweer heeft er 25 vrijwilligers bij

Algemeen

TWENTE – Brandweer Twente heeft er 25 gediplomeerde vrijwilligers bij. Na een opleiding van 2,5 jaar zijn ze allemaal geslaagd voor het diploma Manschap en inzetbaar om hulp te verlenen aan de inwoners van Twente. De diploma-uitreiking vond plaats op de Twente Safety Campus op vliegveld Twenthe.

De nieuwe brandweerlieden komen uit heel Twente. “Almelo, Hengelo, Borne, Tubbergen, Enter, Wierden, Vriezenveen, Hellendoorn, Ootmarsum, Vroomshoop’’, woordvoerder Wendy Franke noemt het hele rijtje op. “Enschede niet, daar is een beroepsbezetting. Maar Boekelo wel.’’ Elk jaar zijn er twee wervingsronden, eentje in augustus en eentje in februari. “We hebben jaarlijks vijftig nieuwe vrijwilligers nodig. Het komt door natuurlijk verloop, maar ook omdat mensen verhuizen of een andere baan krijgen.’’

De opleiding duurt 2,5 jaar en bevat de onderdelen brandbestrijding, technische hulpverlening, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en waterongevallen. Voorheen ontvingen de nieuwe manschappen hun diploma bij hun eigen kazerne, deze keer werd de opleiding gezamenlijk afgesloten. Commandant Stephan Wevers noemt de opleiding ‘aantrekkelijk’. “De opleiding bestaat uit een theoretisch deel, maar ook uit veel realistische trainingen en levensreddende handelingen. ‘Train as you fight’, dus vooral leren door te doen. Dat maakt de opleiding heel aantrekkelijk. We leiden jaarlijks zo’n 50 nieuwe vrijwilligers op, die er mede voor zorgen dat we 24/7 paraat kunnen staan.”

Tijdens de bijeenkomst legden de nieuwe manschappen de eed of belofte af. “Het is serieus werk’’, zegt Wendy Franke. “Je bent geen lid van een voetbalvereniging. Met een belofte of eed spreken de brandweervrijwilligers uit dat zij zich realiseren wat het betekent om als brandweervrijwilliger een maatschappelijke functie te hebben en dat zij zich daarnaar zullen gedragen. Ze zweren of beloven dat ze zich aan de waarden en normen houden die bij een functie binnen de brandweerorganisatie gelden.’’

Werkgevers van de vrijwilligers waren ook uitgenodigd. “Omdat een vrijwilliger bij de brandweer de functie bekleedt naast zijn of haar baan is het belangrijk dat de werkgever weet wat de brandweertaken zijn. Brandweer Twente is de werkgevers bijzonder dankbaar en daarom zijn de werkgevers die avond in het zonnetje gezet.’’ De opleiding van de in augustus geworden kandidaten begint binnenkort. In februari is er weer een wervingsronde. “Op onze website staat aangegeven wat we verwachten en wat de inhoud is’’, aldus Franke.

!
Afbeelding
Truien van basic tot trendy 13 uur geleden
Afbeelding
Roland Kaiser komt zingen in Gronau 1 dec, 18:12
Afbeelding
Bibliotheek Wierden heeft nu een eigen BasisLab 1 dec, 09:36
Afbeelding
Extra aanvraagronde voor Sociale Hypotheek 30 nov, 19:58
Afbeelding
De Historische Kring heeft diverse activiteiten 30 nov, 18:31
Afbeelding
Cliënten Aveleijn aan de slag in Ruilwinkel Almelo 30 nov, 12:15
Afbeelding
Gratis groentezaden voor BSO’s en basisscholen uit Overijssel 30 nov, 07:48
Afbeelding
De Welle houdt dit jaar weer de Kerstkaartenactie 29 nov, 19:35