Gemeente Wierden en Werkgeverskring Enter ondertekenen commitmentverklaring. Succesvol haalbaarheidsonderzoek geeft startsein voor een Smart Energy Hub in Enter.
Gemeente Wierden en Werkgeverskring Enter ondertekenen commitmentverklaring. Succesvol haalbaarheidsonderzoek geeft startsein voor een Smart Energy Hub in Enter.

Bedrijven slaan de handen ineen

Zakelijk

WIERDEN - Na een succesvol haalbaarheidsonderzoek hebben vijftien bedrijven op de bedrijventerreinen De Elsmoat en De Vonder in Enter zich verenigd. Zij nemen deel aan een innovatief project: een Smart Energy Hub. Met deze unieke samenwerking willen bedrijven, provincie Overijssel, Enexis en de gemeente Wierden een oplossing bieden voor de uitdagingen die er zijn vanwege het overvolle elektriciteitsnetwerk. De commitmentverklaring hiervoor is op 12 maart ondertekend.

De afgelopen jaren is in de gemeente Wierden flink geïnvesteerd in verduurzaming. Deze verduurzaming zorgt er echter mede voor dat het elektriciteitsnetwerk vol raakt. Dit is met name voelbaar op bedrijventerreinen De Elsmoat en De Vonder in Enter. Wethouder Richard Kortenhoeven: “Met de Smart Energy Hub streven we ernaar om samen met bedrijven, de provincie Overijssel en Enexis oplossingen te vinden voor de uitdagingen van het overbelaste elektriciteitsnetwerk. Dit initiatief zal leiden tot een structurele versterking van bedrijventerreinen, waar nieuwe bedrijven zich kunnen vestigen, bestaande bedrijven kunnen verduurzamen en uitbreiden, en waar duurzame zonne-energie wordt opgewekt”.

Gemeente Wierden streeft naar een koplopersrol en wil een voorbeeld zijn voor de regio. De kracht van de Smart Energy Hub ligt in een hechte samenwerking tussen alle betrokken partijen, waarbij contractvermogens worden uitgewisseld en elektriciteit onderling wordt gedeeld. Dit wordt gerealiseerd door gezamenlijke afspraken te maken over de hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt, te kijken naar mogelijkheden om bedrijfsactiviteiten te combineren en samen energie te delen, op te wekken en op te slaan. “Ik ben er dan ook trots op dat, na een succesvolle afronding van het haalbaarheidsonderzoek, het startschot voor de Smart Energy Hub is gegeven en de commitmentverklaring is getekend.”, aldus wethouder Kortenhoeven.

Netcongestie 

Sinds eind november 2022 is er sprake van netcongestie op de teruglevering van elektriciteit bij bedrijventerreinen De Elsmoat en De Vonder in Enter. Door deze netbeperkingen lopen plannen voor verduurzaming vertraging op. Henk Keizer, voorzitter Werkgeverskring Enter: “Nieuwe bedrijven kunnen op dit moment geen grootverbruikersaansluiting krijgen. Terwijl de vraag naar energie, door laadpalen, elektrificatie en bedrijfsuitbreidingen juist toeneemt. Ook weten we dat veel bedrijven de wens hebben om zelf meer duurzame energie op te wekken.”

Haalbaarheidsonderzoek

Samen beslaan De Elsmoat en De Vonder in Enter ongeveer 60 hectare, wat zestig procent van de bedrijventerreinen in de gemeente Wierden vertegenwoordigt. Jeroen Mol van Advies- en Ingenieursbureau Bind licht het haalbaarheidsonderzoek toe: “De afgelopen periode hebben we in opdracht van de gemeente Wierden gesprekken gevoerd met twintig bedrijven op bedrijventerreinen De Elsmoat en De Vonder. We hebben energiedata geanalyseerd en daaruit blijkt dat er zeker potentie is voor een Smart Energy Hub!” Vijftien bedrijven, die samen goed zijn voor ongeveer 66 procent van het elektriciteitsverbruik op de bedrijventerreinen binnen gemeente Wierden, zijn enthousiast en willen vaart maken met een Smart Energy Hub! Het succesvolle haalbaarheidsonderzoek heeft niet alleen de levensvatbaarheid van de Smart Energy Hub aangetoond, maar heeft ook deelnemende bedrijven geholpen met hun persoonlijke energievraagstukken. “Denk hierbij aan vragen rondom energiecontracten, het slim inzetten van laadpalen of zonnepanelen”, aldus Jeroen Mol.

Duurzamere toekomst

De volgende stap is de uitvoering van een onderzoek door Enexis, dat de kabelinfrastructuur verder in kaart zal brengen en zal bepalen welke bedrijven kunnen gaan samenwerken. Ook is voor de financiering van het project een beroep gedaan op de Regio Deal Twente, dat wordt gecoördineerd en uitgevoerd door Twente Board. Twente Board is een regionale samenwerking tussen ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid, welke zich inzet voor een Groene Technologische Topregio. De Smart Energy Hub draagt bij aan duurzame toekomstbestendige bedrijfslocaties in Twente. Na deze uitkomsten zal worden gewerkt aan het oprichten van een juridische entiteit, het installeren van meetapparatuur en het opstellen van een groepscontract.

Edwin en Marc Burggraaff van Tip Top Design. "Schuifwanden voor de berging en zwevende wandmeubels zijn op dit moment populair.”
Sterk in maken kast en schuifwand 25 mei, 12:18
Afbeelding
Basisschooljeugd toont politieke interesse tijdens deelname aan Burgerschapsdag Groep 8 aan de macht 23 mei, 14:00
Afbeelding
Jeugdschaaktoernooi een groot succes 23 mei, 09:54
Afbeelding
Twente kleurt rood: Uitzwaai actie van Twentefans Wierden 22 mei, 17:57
De 11-jarige Gijs Bertelink en Tom Fokke hebben op 16 mei een echte heldendaad verricht.
Gijs Bertelink en Tom Fokke in de spotlight voor heldendaad 22 mei, 13:54
Afbeelding
Online lees je al de nieuwe Hart van Wierden 21 mei, 08:00
Afbeelding
Ontdek de veelzijdigheid van polo's 19 mei, 11:19
Officiële start bouw handeling. Links bij vlag Gerrit Breeman. Rechts bij vlag Martin Companje.
Officiële start bouw 15 appartementen 'De Berghorst' in Enter 19 mei, 08:01