Afbeelding
Foto: Bianca Domhof

Gemeente steunt initiatief voor kruidenrijk grasland

Gemeentenieuws

WIERDEN - Gemeente Wierden en Landschapsvereniging De Reggestreek helpen boeren te verduurzamen. Met een totale bijdrage van 15.000 euro steunen zij de actie ‘1001ha’ van LTO Nederland en Urgenda. In combinatie met een eigen bijdrage van boeren kan voor deze donatie bijna 100 hectare regulier grasland omgezet worden naar kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit en heeft minder kunstmest nodig dan standaard grasmengsels. 

“Het is een mooie samenwerking tussen Landschapsvereniging de Reggestreek en de gemeente die goed is voor koeien, bodem, klimaat en milieu in de gemeente Wierden”, merkt wethouder Gertjan ten Brinke op. Hij vervolgt: “Ook alle Wierdenaren kunnen helpen. Het is namelijk mogelijk om als particulier geld te doneren en zo ook bij te dragen aan de actie.”

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Het zijn veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen, wat goed is voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen vervolgens weer voor meer vogels. Ook is het advies om geen stikstofkunstmest te gebruiken, vlinderbloemige planten in het grasland binden immers stikstof uit de lucht. Daarbij zorgt het diepere wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten voor betere waterberging.

Niels Schutte, bestuurslid afdeling West-Twente: “Wij zijn blij dat gemeente Wierden deze actie faciliteert met een financiële bijdrage. Dankzij deze actie kunnen boeren waarbij kruidenrijk grasland past in de bedrijfsvoering op vrijwillige basis gemakkelijker kruidenrijk grasland realiseren.”

1001ha

LTO Nederland en Urgenda sloegen eind september 2020 de handen ineen om boeren te helpen met het verduurzamen. De actie ‘1001ha’ werd een feit en inmiddels hebben meer dan 1400 boeren in Nederland gebruik gemaakt van deze actie. De actie werkt laagdrempelig: dankzij de financiële ondersteuning van donateurs zoals de Gemeente Wierden kunnen boeren een fikse korting krijgen op de kruidenrijke grasmengsels. Hierdoor komt de prijs in de buurt van standaard grasmengsels met meer monocultuur. Boeren leveren zelf ook een financiële bijdrage voor de grasmengsels. 

Team 2, 4 en 6 speelden thuis.
Een laatste ronde met verrassingen 2 uur geleden
Afbeelding
Gezellige rommelmarkt Koningsdag FOTO'S 4 uur geleden
Burgemeester Doret Tigchelaar samen met de 12 inwoners die een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mochten nemen.
Lintjesregen in de gemeente Wierden 8 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 25 apr, 14:05
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 25 apr, 12:07
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09