Afbeelding

Generatietuin Wierden: Boom met sneeuwklokjes

Column

Sneeuwklokjes kent iedereen. Ze zijn een van de eerste bolletjes die in het voorjaar bloeien of beter gezegd in de wintermaanden die tegenwoordig transformeren in lentemaanden. Sneeuwklokjes laten hun klokken hangen om regenachtig en koud weer te overleven. Deze vroege bloeiers trekken de eerste insecten aan en een succesvolle bevruchting openbaart zich na enkele jaren als je opeens midden in het gazon sneeuwklokjes ontdekt op plaatsen waar je ze nooit hebt neergezet. In de Generatietuin staan ook sneeuwklokjes, inmiddels allang uitgebloeid, maar ze hebben zeker zaad gezet. We kijken met gespannen verwachting uit naar verspreiding in de komende jaren.

Sneeuwklokjes zijn een overbekend bolgewas. Een sneeuwklokjesboom is minder doorsnee. Toch bestaat hij echt, de Halesia carolina. In de Generatietuin staan er drie. Ze zijn in de herfst 2019 tegelijk geplant maar ontwikkelen zich verschillend. Eentje is flink gaan groeien en vormt al een mooie struik. De andere twee hebben wat meer tijd nodig om tot volle wasdom te komen. Ze bloeien dit jaar alle drie in april. Struiken met (geurende) bloemen die er uitzien als sneeuwklokjes. De decoratieve takken voegen een mooie sierwaarde in deze maand toe. Na de bloemen vormen zich 4 cm grote noten met vier vleugels die aan lange dunne stelen hangen. De vruchten zijn mooi om te zien en zijn net als de bloemen eetbaar. De vruchten hebben een komkommer-/erwtachtige smaak. De sneeuwklokjesboom heeft hiermee een goede plek in het voedselbos. In de herfst kleuren de bladeren felgeel. Als je de vruchten niet wilt opeten, dan blijven ze tot in de winter nadat het blad al gevallen is aan de struik hangen. Al deze prettige eigenschappen maken de Halesia carolina een goede struik/boom voor de tuin. 

De boom is afkomstig uit Noord Amerika en kan 6 à 8 meter hoog worden. De groeisnelheid is laag dus zover is het nog lang niet in de Generatietuin. De sneeuwklokstruiken staan aan de westkant, de kant van het Zuidbroek.

Kom eens kijken, misschien doe je een idee voor je eigen tuin op.

Edwin en Marc Burggraaff van Tip Top Design. "Schuifwanden voor de berging en zwevende wandmeubels zijn op dit moment populair.”
Sterk in maken kast en schuifwand 25 mei, 12:18
Afbeelding
Basisschooljeugd toont politieke interesse tijdens deelname aan Burgerschapsdag Groep 8 aan de macht 23 mei, 14:00
Afbeelding
Jeugdschaaktoernooi een groot succes 23 mei, 09:54
Afbeelding
Twente kleurt rood: Uitzwaai actie van Twentefans Wierden 22 mei, 17:57
De 11-jarige Gijs Bertelink en Tom Fokke hebben op 16 mei een echte heldendaad verricht.
Gijs Bertelink en Tom Fokke in de spotlight voor heldendaad 22 mei, 13:54
Afbeelding
Online lees je al de nieuwe Hart van Wierden 21 mei, 08:00
Afbeelding
Ontdek de veelzijdigheid van polo's 19 mei, 11:19
Officiële start bouw handeling. Links bij vlag Gerrit Breeman. Rechts bij vlag Martin Companje.
Officiële start bouw 15 appartementen 'De Berghorst' in Enter 19 mei, 08:01