Afbeelding

Generatietuin Wierden: Boom met sneeuwklokjes

Column

Sneeuwklokjes kent iedereen. Ze zijn een van de eerste bolletjes die in het voorjaar bloeien of beter gezegd in de wintermaanden die tegenwoordig transformeren in lentemaanden. Sneeuwklokjes laten hun klokken hangen om regenachtig en koud weer te overleven. Deze vroege bloeiers trekken de eerste insecten aan en een succesvolle bevruchting openbaart zich na enkele jaren als je opeens midden in het gazon sneeuwklokjes ontdekt op plaatsen waar je ze nooit hebt neergezet. In de Generatietuin staan ook sneeuwklokjes, inmiddels allang uitgebloeid, maar ze hebben zeker zaad gezet. We kijken met gespannen verwachting uit naar verspreiding in de komende jaren.

Sneeuwklokjes zijn een overbekend bolgewas. Een sneeuwklokjesboom is minder doorsnee. Toch bestaat hij echt, de Halesia carolina. In de Generatietuin staan er drie. Ze zijn in de herfst 2019 tegelijk geplant maar ontwikkelen zich verschillend. Eentje is flink gaan groeien en vormt al een mooie struik. De andere twee hebben wat meer tijd nodig om tot volle wasdom te komen. Ze bloeien dit jaar alle drie in april. Struiken met (geurende) bloemen die er uitzien als sneeuwklokjes. De decoratieve takken voegen een mooie sierwaarde in deze maand toe. Na de bloemen vormen zich 4 cm grote noten met vier vleugels die aan lange dunne stelen hangen. De vruchten zijn mooi om te zien en zijn net als de bloemen eetbaar. De vruchten hebben een komkommer-/erwtachtige smaak. De sneeuwklokjesboom heeft hiermee een goede plek in het voedselbos. In de herfst kleuren de bladeren felgeel. Als je de vruchten niet wilt opeten, dan blijven ze tot in de winter nadat het blad al gevallen is aan de struik hangen. Al deze prettige eigenschappen maken de Halesia carolina een goede struik/boom voor de tuin. 

De boom is afkomstig uit Noord Amerika en kan 6 à 8 meter hoog worden. De groeisnelheid is laag dus zover is het nog lang niet in de Generatietuin. De sneeuwklokstruiken staan aan de westkant, de kant van het Zuidbroek.

Kom eens kijken, misschien doe je een idee voor je eigen tuin op.

Team 2, 4 en 6 speelden thuis.
Een laatste ronde met verrassingen 2 uur geleden
Afbeelding
Gezellige rommelmarkt Koningsdag FOTO'S 4 uur geleden
Burgemeester Doret Tigchelaar samen met de 12 inwoners die een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mochten nemen.
Lintjesregen in de gemeente Wierden 8 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Afbeelding
Mooie opbrengst ZOA collecte 25 apr, 14:05
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 25 apr, 12:07
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 24 apr, 18:10
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 24 apr, 14:09