<p>Jongere Wierdenaren hebben steeds meer moeite om een eerste eigen woning te kopen met de sterk stijgende prijzen.</p>

Jongere Wierdenaren hebben steeds meer moeite om een eerste eigen woning te kopen met de sterk stijgende prijzen.

(Foto: Shutterstock)

Woningen in Wierden straks nog wel betaalbaar voor Wierdenaren?

Het afgelopen jaar hoorden we er al geregeld over: de sterk overspannen woningmarkt in Nederland. Maandag kwam het CBS met de jaarcijfers over 2021. Hieruit bleek dat koopwoningen afgelopen jaar gemiddeld 20,4 procent duurder waren dan in 2020. Het was de grootste stijging in 21 jaar tijd. Wel komt hierdoor weer de vraag naar voren: kunnen inwoners straks nog wel een woning betalen?

WIERDEN - In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen en dieptepunt, als nasleep van de economische crisis. Sindsdien is de trend onverminderd stijgend. In Overijssel was de stijging gemiddeld. In onze provincie stegen deze met 15,2 procent. De grootste stijging was zichtbaar in Flevoland met 19,2 procent en de kleinste in Limburg, met ‘slechts’ 13,5 procent stijging.

De afgelopen jaren zat Wierden al geregeld in de top qua stijgende woningprijzen. In 2021 was de gemiddelde verkoopprijs in Wierden nog 311.000 euro. Inmiddels zit de gemiddelde vraagprijs echter al een stuk hoger; wie op Funda kijkt ziet slechts een handvol panden onder dit bedrag. Volgens woonsite Huispedia, wat zich baseert op 40 aangeboden panden en 51 recente verkopen, zit de gemiddelde vraagprijs in Wierden inmiddels op 540.257 euro. Uiteraard zijn er panden die ruim onder of ruim boven de gemiddelde vraagprijs zitten.

De Provincie Overijssel deed onlangs ook onderzoek naar de regionale woningmarkt, met ook hier zorgwekkende uitkomsten. Zo concludeerden ook zij dat starters het erg moeilijk hebben op de woningmarkt. Er werden weliswaar veel woningen gekocht in de periode 2017-2020, maar deze kwamen vooral ten goede aan doorstromers. Er kwamen nauwelijks meer plekken in de verhuisketen vrij voor starters. Deze situatie werd bemoeilijkt door het feit dat, zeker in Twente, het woningbezit van investeerders toegenomen is. Dit maakt het nog lastiger voor de starter met een klein beurs om een voet tussen de deur te krijgen. Ook in Wierden is dit fenomeen onderwerp van politieke discussie.

In tegenstelling tot veel andere gemeenten heeft Wierden geen starterslening, die kopers kunnen gebruiken voor aanschaf van de eerste woning. Wel zou het effect hoe dan ook beperkt zijn; de prijzen stijgen harder dan de maximale verkoopprijzen die toegestaan zijn voor startersleningen in veel gemeenten. Het risico is wel dat hierdoor uiteindelijk Wierdenaren wegtrekken om elders wél betaalbare woonruimte te vinden.

Meer berichten