<p>Nederlandse militairen, ingekwartierd in het verenigingsgebouw aan het v.d. Bergplein, van tweede bataljon, negende regiment infanterie.</p>

Nederlandse militairen, ingekwartierd in het verenigingsgebouw aan het v.d. Bergplein, van tweede bataljon, negende regiment infanterie.

(Foto: )

Presentatie Wierden in staat van oorlog

WIERDEN - De Historische Kring Wederden wacht niet de persconferentie van de overheid af, maar verplaatst de presentatie ‘Wierden in staat van oorlog’, die gepland stond voor donderdag 27 januari.

De presentatie door Cees Hoogendijk zal nu op zaterdag 5 februari gehouden worden. In welke vorm is nog niet duidelijk. Het kan een fysieke bijeenkomst worden in kerkzaal van de Gereformeerde Kerk aan de Spoorstraat, maar ook een digitale bijeenkomst. Dit is afhankelijk van de dan geldende maatregelen. De presentatie begint om 14.30 uur met inloop vanaf 14.00 uur. Donateurs van de HKW hebben gratis toegang, ieder ander betaalt 3,50 euro.

Deze presentatie door Cees Hoogendijk heeft als titel ‘Wierden in staat van oorlog’. Men wordt via ongeveer 200 onbekende en bekende foto’s plus afbeeldingen meegenomen naar Wierden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Aan bod komen onder meer de mobilisatieperiode, een Duitse parade midden in het dorp en de bevrijding en de bevrijders. 

Reden om, vooruitlopend op de persconferentie van de overheid over de coronamaatregelen, de presentatie te verplaatsen, is dat de Historische Kring Wederden verwacht dat versoepelingen niet ertoe leiden dat bijeenkomsten in de avond al mogelijk worden.

De eerste beslissing van de HKW was de presentatie te verzetten naar een andere datum. De tweede is waar de bijeenkomst wordt gehouden. “Daar we verwachten dat op die datum slechts een beperkt aantal mensen mag worden toegelaten in de horeca, is tevens besloten de presentatie te houden in de kerkzaal van de Gereformeerde Kerk aan de Spoorstraat, in plaats van in het Ontmoetingscentrum. In de kerkzaal is meer plaats dan in het Ontmoetingscentrum. Hierdoor hopen we geen, of in ieder geval zo weinig mogelijk, mensen te hoeven teleurstellen”, aldus de HKW.

Men dient zich vanzelfsprekend te houden aan de geldende regels. Zo zullen handen bij binnenkomst ontsmet moeten worden, is het dragen van een mondkapje verplicht en moet er 1,5 meter afstand gehouden worden. Ook moet een geldige QR-code en identiteitsbewijs getoond worden.

Indien de fysieke bijeenkomst voor een relatief groot publiek door coronamaatregelen niet door kan gaan, blijft de kerkzaal gesloten en is de presentatie te volgen via het YouTube-kanaal van de gereformeerde Kerk. De presentatie wordt opgenomen en is te bekijken via ‘video’s’ (in de menubalk).

‘Wierden in staat van oorlog’ vormt, samen met de presentatie ‘V-1-lanceerbaan Haarbos’ van 24 februari, ‘Bevrijding van Wierden van 24 maart en ‘Hoge Hexel bevrijd’ van 1 april de aanloop naar de bevrijdingsfeesten van komend voorjaar.

Meer berichten