<p>Johanna ter Steege gaat op zoek naar de ziel van Twente.</p>

Johanna ter Steege gaat op zoek naar de ziel van Twente.

Op zoek naar de ziel van Twente

Wat maakt Twente tot Twente? In een film over een eeuw Twente, met alleen maar beelden van vroeger, willen actrice Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems het verhaal over Twente vertellen. “Op zoek naar de ziel van Twente’’, zegt Johanna ter Steege. Wie in het bezit is van mooie beelden wordt verzocht ze aan te bieden.

WIERDEN - De opzet is om een avondvullende bioscoopfilm ‘Twente op film’ te maken die nog voor de zomer moet draaien.
Met bewegende beelden wordt de geschiedenis van Twente getoond. Dat kunnen beelden uit oude Pylogoonjournaals zijn of uit bedrijfsfilms, maar ook van ‘de mensen thuis’. Daardoor wordt het sowieso een unieke film. “Er is nog nooit geprobeerd een verhaal van Twente te vertellen. We gaan op zoek naar de ziel van Twente. wat Twente Twente maakt’’, aldus Johanna ter Steege. Vlak voor corona schitterde ze nog bij de Twentse première van de Finkers-film De beentjes van Sint Hildegard. Nu heeft ze weer een Twentse klus. “Als ik iets in Twente kan doen, dan kom ik’’, laat ze weten.

Ter Steege vindt Twente ‘heel kleurrijk’. “Je hebt de textielindustrie, de tradities, de sport, de feesten. de dingen van alledag, de hoogte- en de dieptepunten, de vuurwerkramp.’’ Maar het is ook de ontwikkeling die Twente heeft doorgemaakt, weet Eik Willems. “Het is een dynamische regio die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden, groot geworden met de textiel.’’ Ter Steege verwacht dat de film een mooi document wordt. “Voor nu en voor later, voor onze kinderen. Het is waardevol om te kijken naar je geschiedenis. Het heeft te maken met het verleden en het zegt ook iets over de toekomst.’’

Ter Steege en Willems zoeken amateurfilms die nu nog in kasten en op zolders liggen. ‘’Dat kan van alles zijn: straatbeelden, het wassen van de auto, feesten en evenementen, Palmpasen, sportwedstrijden, de winters van vroeger, het boerenbedrijf, festivals. In kleur of zwart wit, met of zonder geluid. Dus kijk op zolder of vraag familie of vrienden naar oude films.’’

Alle informatie over het filmproject is te vinden op de website www.twenteopfilm.nl. Hier is ook meer te lezen over de makers en wat er met de amateurfilmbeelden gebeurt. Wie oud filmmateriaal heeft, kan met de filmpjes naar het Historisch Filmcafé Twente komen. “Tot nu toe hebben we alleen maar enthousiaste reacties kregen’’, aldus Johanna ter Steege. “Maar ik doe wel een oproep: mensen kom met die beelden!’’ Als corona het toelaat komt er onder meer een historisch filmcafé in de Museumfabriek.

Kijk op de website www.twenteopfilm.nl

Meer berichten