Schuilen in een auto is nog het veiligst. Schuilen onder een boom is niet aan te raden.
Schuilen in een auto is nog het veiligst. Schuilen onder een boom is niet aan te raden. Foto: Shutterstock

Gezond respect nodig voor onweer

Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met extreem weer. De afgelopen jaren waren de zomers al bijzonder warm en droog. Bij aanhoudende hitte ligt ook de zomerstorm op de loer. Experts verwachten dat we deze vaker gaan zien mét een grotere kans op schade. Wat kunnen we doen om ons goed voor te bereiden?

TWENTE - De afgelopen weken zagen we al wat vaker stevige regen- en onweersbuien, met in sommige delen van het land ook echt concrete schade en overlast door korte overstromingen. In Twente bleven grote problemen tot nu toe uit.

Hoewel de meeste stormen in de herfst en winter gebeuren kunnen er ook in de zomer flinke stormen ontstaan. Volgens het KNMI leveren deze ook statistisch meer problemen op dan de stormen in de andere tijden van het jaar. Ze hebben een grote impact op het verkeer en de recreatie, waardoor zeker waterrecreanten in de problemen kunnen komen. De zomerstorm zorgt ook voor meer schade doordat de bomen vol in blad staan en de wind er dus beter grip op heeft.

We spreken formeel pas van een storm wanneer windkracht 9 op de schaal van Beaufort wordt bereikt aldus het KNMI. Een 'zware storm' bereikt windkracht 10 en een 'zeer zware storm' windkracht 11. Windkracht 12 staat voor een orkaan en komt statistisch eigenlijk nooit voor in Nederland.

Tijdens zomerstormen is er ook een goede kans op onweer. Dit kan zorgen voor bijzonder gevaarlijke situaties. Immers, in de zomer zijn veel mensen buiten: bij festivals, in recreatiegebieden en op het water. Hierdoor is de kans op een ongeluk een stuk groter. In de zomer onweert het statisch ook een stuk vaker; volgens het KNMI gebeurt 95 procent van de ontladingen en inslagen in het zomerhalfjaar.

Wanneer het onweert is het belangrijk om op tijd een veilige plek te zoeken. Vermijd het open veld; schuilen in een tent, caravan of gebouw is wenselijker dan in het open veld staan. Ga ook niet schuilen onder bomen; de bliksem slaat immers in op hoge plekken zoals bomen, waardoor schuilen onder een boom juist een hoger risico met zich meebrengt. Sommige plekken zijn inherent veilig tegen onweer. Zo zal menig lezer bekend zijn met de auto die dient als 'kooi van Faraday'. Een eventuele blikseminslag in de auto gaat via de carrosserie rondom de inzittenden weer naar de grond. Zolang je geen metalen delen aanraakt, zit je in een auto volkomen veilig.

Jaarlijks worden 1 á 2 mensen getroffen door blikseminslag

In Nederland worden jaarlijks tussen de 5 en 10 mensen direct of indirect getroffen door de bliksem aldus Weerplaza. Voor 1 à 2 mensen is dit fataal. Statistisch is de kans om getroffen te worden dus kleiner dan die om de loterij te winnen en zelfs dan is er een goede overlevingskans. Uiteraard blijft het belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen; let dus goed op de waarschuwingen deze zomer.

Pen