Afbeelding
Foto:

'Kijk er naar uit hier een traditie van te maken'

Dit jaar was de eerste Vrijheidsmaaltijd op diverse locaties in Wierden. Het idee om door heel Nederland Vrijheidsmaaltijden te organiseren komt van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De gehele organisatie is in samenwerking met de gemeente Wierden uitgevoerd door Stichting Vier de Vrijheid Wierden/Enter.

WIERDEN - Burgemeester Tigchelaar is enthousiast over de nieuwe traditie: "Ontzettend mooi om te zien dat zo veel mensen, jong en oud, vandaag aan tafel met elkaar genoten van de maaltijd. Aan de hand van de gesprekskaarten werden mooie en waardevolle gesprekken gevoerd over vrijheid en wat dat voor ons betekent. Ik heb genoten van vandaag en kijk er naar uit hier een jaarlijkse traditie van te maken!”


In heel Nederland

Door heel het land vonden tijdens de nationale feestdag om 12.00 uur bijzondere ontmoetingen plaats. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes, de maaltijden waren er in allerlei soorten en maten. Het thema dat dit jaar centraal stond is “Geef de boodschap door”.


Vrijwillige jongeren

Noord Brands en Owen Kok hebben zich opgegeven om als jongere hun steentje bij te dragen tijdens de Vrijheidsmaaltijd. Noord heeft geholpen bij de Waarf in Enter en Owen bij het gemeentehuis in Wierden. Zij verwelkomden en schoven aan bij de maaltijd om in gesprek te gaan met oudere generaties. Owen Kok (11 jaar): “Ik vond het heel interessant om met mensen te praten die de oorlog hebben meegemaakt. Ik ben nu een dik boek aan het lezen over de Tweede Wereldoorlog, maar op deze manier ben ik nóg weer meer te weten gekomen over hoe het was in deze tijd.”


Verschillende locaties
Inwoners konden deelnemen aan de maaltijd op één van de zes openbare locaties in de gemeente Wierden. Het gemeentehuis, Stichting Kandjoli, de Enterse Waarf en de drie Kulturhusen in Enter, Hoge Hexel en Notter-Zuna deden mee. Daarnaast deden verschillende zorginstellingen uit de gemeente mee voor hun eigen bewoners.

Afbeelding
Afbeelding