Jos Rikkert, Leni Rosink, Henk de Roo, Anneke Maneschijn, Coba Rozema en Gert Bolier kregen van burgemeester Doret Tigchelaar een koninklijke onderscheiding.
Jos Rikkert, Leni Rosink, Henk de Roo, Anneke Maneschijn, Coba Rozema en Gert Bolier kregen van burgemeester Doret Tigchelaar een koninklijke onderscheiding. Foto: Sietsanne Fotografie

Het regende lintjes in Wierden

Algemeen

WIERDEN - Burgemeester Doret Tigchelaar heeft op woensdag 26 april ‘s morgen tussen 10.00 en 12.30 uur aan zes bewoners van de gemeente Wierden een koninklijke onderscheiding uitgereikt in het gemeentehuis te Wierden. Het betreft hier voor allen de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

De lintjes zijn uitgereikt aan Gert Bolier uit Wierden, Anneke Manenschijn-Gombert uit Wierden, Jos Rikkert uit Enter, Henk de Roo uit Wierden, Leni Rosink-Bosman uit Enter en Coba Rozema-Nieboer uit Wierden. Zij hebben allen een belangrijke verdienste voor de samenleving geleverd. De volgende Wierdenaren hebben een lintje gekregen voor hun bijzondere verdiensten:

Gert Bolier (61 jaar) is sinds 1988 voorzitter kerkenraad en ouderling bij de Gereformeerde Gemeente in Wierden, vrijwilliger bij Zorggroep Sirjon Siloah (2011 tot 2017) en vrijwilliger bij Zorggroep Sirjon Maranatha (2020 tot heden).

Anneke Manenschijn-Gombert (67 jaar) was betaald begeleider woongroep met een verstandelijke beperking bij Stichting Philadelphia Zorg (vanaf 1998 tot onlangs), vaste kracht in de Gereformeerde Kerk in Wierden (1982 tot heden), bestuurslid en Koorcommissaris van Gospelkoor Onderweg (1985 tot 1988), pleegzorg en ondersteuning gezinnen (1991), collectant voor de Hartstichting vanaf 2010, begeleider van mensen met een handicap, voor-, tijdens- en na het zwemmen in zwembad De Kolk (1995 tot 2005) en ze heeft veel mantelzorg gedaan, ook voor haar ouders.

Jos Rikkert (64 jaar) Heeft zich sinds 1984 ingezet voor organisaties, zoals Enterse Doelen live, carnavalsvereniging De Boorköttels, buurtvereniging ’t Aarf, de Enterse motorclub EMO, de Enterse Dagen (Tentcommisselid, commissielid bij de Low Land Games en commissielid bij de Battle of the Noabers), de Estafetteloop RopaRun, ook regelt hij daarnaast ook elke zes jaar nog het vrijwillig schilderen en onderhoud van het Jong Nederland gebouw. Verder is hij vrijwillig ijsmeester bij de IJsbaan Het Grote Gat in Enter (1990 tot heden) en organisator en manusje van alles bij de Oudejaarsconference Enter (2019 tot heden).

Henk de Roo (79 jaar) was vanaf 16-jarige leeftijd leider van de Joca-Drumband in Almelo en in deze band ook tamboer maitre (1959 tot 1979) en heeft op vele festivals opgetreden. In zijn dienstperiode heeft hij deel uitgemaakt van “de Genie”, een muzikaal onderdeel van het leger. Hij is 40 jaar piano- en concert stemmer geweest bij Schumer Piano & Vleugels in Hengelo (1959 tot 2006) ook voor grote namen zoals Wibi Soerjadi en Udo Jürgens, binnen Paleis Het Loo voor Pieter van Vollenhoven. Daarnaast ook voor theatershows van onder andere André van Duin en De Revue. Hij is dirigent en invaldirigent voor meerdere koren, zoals het Algemeen Wierdens Mannenkoor, het Hervormd Kerkkoor in Almelo, het Christelijk mannenkoor Westerhaar, het Christelijk Koor “Zang en Vriendschap” en het Con Moto kinderkoor Almelo en hij is meer dan 40 jaar organist geweest in meerdere kerken in Almelo en Wierden.

Leni Rosink-Bosman (74 jaar) is wijkhoofd van de Enterse afdeling van Reuma Nederland (1998 tot 2017). Na 2017 is ze doorgegaan als collectant in Enter, waar ze ook zorgde voor collectanten werving. Ze is beheerder van de kas bij Stichting De Welle (2007 tot heden). Ook helpt ze mee binnen deze welzijnsorganisatie met de soos, gym en de bingo en organiseert zij het jaarlijks etentje inclusief vervoer van ouderen naar de locatie, zorgt voor budget voor een sinterklaascadeautje voor zelfstandig wonende ouderen in Enter en regelt voldoende vrijwilligers en invallers. Verder is ze bestuurslid en voorzitter bij Rooms Katholieke Vrouwenvereniging Enter (2012 tot heden), bezorger van het maandelijks parochieblad “De Schakel” bij de Sint Marcellinus Parochie in Enter (2020 tot heden), leesmoeder en brigadier op de school van haar kinderen en heeft ze aandacht voor eenzame mensen.

Coba Rozema-Nieboer (74 jaar) Coba’s huis was een verkooppunt van Unicef artikelen van 1977 tot 2003. In de laatste 10 jaar was Coba verkoopvrijwilliger. Ze is oprichtster, pionier, vrijwilliger en leidster geweest van Peuterspeelzaal de Bereboot in Hasselt (1978 tot 1987), gastgezin in de jaren ‘80 en ‘90 voor diverse kinderen uit Polen, Wit Rusland en Hongarije, overblijfmoeder en ouderraad van Basisschool Immanuel in Wierden (1987 tot 2007), voorzitter van de ouderschapsraad in de jaren dat haar kinderen naar school gingen (1987 tot 1998), algemeen bestuurslid en voorzitter van Algemeen Wierdens Vrouwenkoor (1988 tot 1997) en voorzitter en winkelcoördinator in de Wereldwinkel in Wierden (1994 tot 2020). Verder neemt ze deel aan de activiteitencommissie van personeelsuitjes, de World Fairtrade day en de jaarlijkse Internationale Vrouwendag op 8 maart.