Ontspannen de boodschappen halen op zondag: straks ook in Wierden?
Ontspannen de boodschappen halen op zondag: straks ook in Wierden? Foto:

Wierden straks ook op zondag open

Wierdenaren moeten straks meer mogelijkheden krijgen om op zondagen te kunnen winkelen. Om dit mogelijk te maken dienen de raadsfracties Nieuw Enter Wierden, VVD Wierden Enter en Progressief Wierden dinsdag een gezamenlijke motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering.

WIERDEN - In de motie roepen zij het college van Burgemeester en Wethouders op om te kijken naar verruiming van de openingstijden op de zondag voor supermarkten, maar ook dat ondernemers met andere winkels elke zondag open kunnen wanneer dit voor hen wenselijk is.

De huidige situatie in Wierden is eigenlijk vlees nog vis op dit vlak. Winkels in de levensmiddelenbranche mogen op zondagen open zijn van 12.00 tot 18.00 uur, de overige winkels mogen 12 keer per jaar hun winkel op zondagen openen van 12.00 tot 18.00 uur. Bovendien gelden er ook nog wat randvoorwaarden, zoals het doorgeven van de openstelling aan de gemeente.

Met de motie willen zij het mogelijk maken voor ondernemers om van 09.00 tot 20.00 uur open te zijn, plus zondagsopening voor non-food winkels. De drie partijen, die gezamenlijk een overtuigende meerderheid hebben in de raad, zijn blij dat zij hiermee een puntje van het ambitieprogramma kunnen realiseren. Eentje waar hopelijk veel ondernemers en inwoners blij mee zullen zijn.

De partijen voeren diverse argumenten aan waarom de openingstijden verruimd moeten worden voor de levensmiddelenbranche, evenals de mogelijkheid voor andere winkels om ook open te gaan wanneer zij dat willen. Naast de concrete signalen die zij horen van ondernemers blijkt ook uit de evaluatie van de Winkeltijdenverordening in 2020 dat ondernemers in de non-food sector het op prijs stellen dat de openingstijden op de zondag vervroegd worden. Bovendien zou Wierden hiermee ook concurrerend kunnen blijven ten opzichte van andere gemeenten in de regio waar winkels zondags wel ruim geopend zijn. Met Rijssen uiteraard als notabele uitzondering.

Het verruimen van de openingstijden zou hoe dan ook fijn zijn voor mensen die simpelweg niet altijd in de gelegenheid zijn om op andere tijdstippen hun boodschappen te halen, zoals bijvoorbeeld zorgpersoneel. Ook vanuit het oogpunt van recreatie en toerisme is zondagsopening een welkome aanvulling, zo benadrukt men. Verder draagt de verruiming van openingstijden ook bij aan verdere spreiding van winkelende mensen.

Ondernemers en inwoners willen ook op zondag graag winkelen

Het aantal gemeenten zonder koopzondagen is door de jaren heen steeds verder gedaald. Net als met eerder de koopavonden zijn er ook tegenstanders van de koopzondag te vinden. Naast mensen die uit religieus oogpunt de zondagsrust willen eerbiedigen vrezen ondernemers die niet open kunnen of willen op zondag klandizie te missen aan winkels die wél open gaan.

Pen