De OV-chipkaart blijft voorlopig nog in gebruik. Hier komt nu ook de betaalpas, creditkaart en telefoon bij als optie.
De OV-chipkaart blijft voorlopig nog in gebruik. Hier komt nu ook de betaalpas, creditkaart en telefoon bij als optie. Foto: Marcel Jurian de Jong

Nu ook met betaalpas reizen in de bus

Reizen met het openbaar vervoer kan best leuk zijn. Het brengt je naar praktische of bijzondere plekken. Maar om te reizen moet je tot nu toe wel een OV-chipkaart hebben. Om het voor buspassagiers makkelijker te maken kunnen reizigers vanaf nu ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard - ook op hun mobiele telefoon. Met de introductie van OVpay wordt het reizen met de bus bij Twents nog makkelijker, aldus het vervoersbedrijf.

TWENTE - Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen. Daardoor wordt reizen met het openbaar vervoer steeds slimmer en steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.


In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Dit is in steeds meer regio's in Nederland mogelijk. Voor Twents is het een aanvulling op de al bestaande mogelijkheid om te reizen met de OV-chipkaart. Sinds donderdag is dit systeem operationeel. In- en uitchecken kan met de contactloze betaalpassen van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank of SNS. Bij de creditcards kan men een Mastercard of Visa gebruiken, uitgegeven door ICS. Ook alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa zijn bruikbaar. Wie wat digitaal vaardiger is kan ook diverse smartphones gebruiken voor het in- en uitchecken. Deze moeten dan gekoppeld zijn aan één van de bovenstaande kaarten.


In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard is vanaf nu mogelijk in alle streekbussen van Twents. De bussen zijn voorzien van herkenbare logo's en informatie, zodat de reizigers weten dat in deze bussen gebruik gemaakt kan worden van in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard. De introductie van OVpay in de buurtbussen laat nog even op zich wachten. Reizigers die overstappen op OV van andere vervoerders wordt geadviseerd om nog wél met de OV-chipkaart te reizen.

Het in- en uitchecken werkt net zoals met de OV-chipkaart, maar dit moet wel bij de specifieke OVPay kaartlezer. Deze zijn duidelijk herkenbaar in de bussen. In de streekbussen van Twents gaat het om de rechter kaartlezer bij de achterdeur. De linker kaartlezer bij de achterdeur kan worden gebruikt om uit te checken met de OV-chipkaart. De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard. De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV.

Pen