Chocolade heeft diverse fysieke en mentale gezondheidsvoordelen. Maar: geniet met mate.
Chocolade heeft diverse fysieke en mentale gezondheidsvoordelen. Maar: geniet met mate. Foto:

Hoe gezond is chocolade nou echt?

Afgelopen dinsdag 13 september was het de dag van een van ’s werelds meest geliefde voedselproducten: Internationale Dag van de Chocolade. Chocolade is te vinden in talloze formaten, smaken en variëteiten. Ook schijnen er gezondheidsvoordelen te zitten aan het eten van chocolade. 

TWENTE – Maar waarom is de Internationale Dag van de Chocolade nou op 13 september? Op 13 september 1857 werd Milton S. Hershey geboren. Een Amerikaanse chocolatier, filantroop én oprichter van The Hershey Chocolate Company. De Hershey Bar is één van de bekendste Amerikaanse chocoladerepen. Maar 13 september is niet de enige dag waarop we het bestaan van chocolade vieren. Op 7 juli is er ook nog de Wereld Chocolade dag. Dit is de dag waarop in 1550 chocolade voor het eerst in Europa werd geïntroduceerd.

Hoewel chocolade vooral wordt gezien als snoepgoed, wordt er toch beweerd dat chocolade gezondheidsvoordelen kan opleveren. Zo wordt er beweerd dat het eten van chocolade gelukkiger maakt en dat er een betere concentratie ontstaat. Dit komt doordat rauwe chocolade rijk is aan antioxidanten. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe hoger het aantal antioxidanten. Antioxidanten kunnen onder ander helpen om de elasticiteit van de huid te bewaren, om bloedvaten te verwijden wat de kans op hart en vaatziekten verkleint maar ook om de bloedruk te verlagen, aldus het Voedingscentrum. Helaas moet de chocolade wel een zeer hoog cacaopercentage bevatten om enige gezondheidsvoordelen uit chocolade te kunnen halen. Bovendien bevat het ook veel calorieën, waardoor chocolade ontbreekt in de Schijf van Vijf. Genieten met mate dus.

Wel schijnt het eten van chocolade voor een beter humeur en meer energie te zorgen. Het eten van chocolade stimuleert de aanmaak van endorfine, het ‘gelukshormoon', in de hersenen. Ook is chocolade een bron van vitamine D2. Dit komt van pas in de wintermaanden, wanneer het gebrek aan zonlicht voor een vitamine D-tekort kan zorgen. Hoewel er positieve effecten worden toegeschreven aan chocolade, is het beter om er niet te veel van te eten. Het bevat namelijk ook veel verzadigde vetten en calorieën.

Pen