De bij vervult een belangrijke rol in ons ecosysteem en bij de voedselvoorziening.
De bij vervult een belangrijke rol in ons ecosysteem en bij de voedselvoorziening. Foto:

Maak eens kennis met een bijenvolk

In heel Nederland houden imkers op zaterdag 9 en zondag 10 juli open huis. Ook in Twente doen diverse imkers mee. Zij ontvangen mensen graag voor een bezoek om hen wegwijs te maken in de bijzondere wereld van deze productieve insecten.

WIERDEN - De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het belang van de bij. Dit is een productieve bestuiver die een belangrijke bijdrage levert aan de biodiversiteit in onze leefomgeving. Zo stimuleren diverse Twentse gemeenten al dat mensen hun tuin vergroenen met een mooie diversiteit aan bloemen en planten. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze zeer belangrijke bestuivers namelijk dramatisch terug. 


Op de landelijke Open Imkerijdagen zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten heel goed geholpen worden. De groente-afdeling van de supermarkt ziet er met bijen anders uit dan zonder bijen; zij bestuiven namelijk ongeveer een derde van het voedsel wat wij consumeren.

Imkers vertellen graag over hun interessante hobby. Ze leggen graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten bezoekers tevens graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten, als u dat wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Sommige imkers hebben een observatiekast, waar een bijenvolk achter glas te zien is. Misschien ontdekt u wel de koningin en ziet u het verschil tussen de darren (de mannetjes) en de werksters, de vrouwelijke bijen. Hoe komt toch de honing in een potje terecht? De imker laat u graag zien hoe het uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is. Ze laten ook zien hoe ze kaarsen maken van bijenwas en vertellen waar de was vandaan komt, wat de bijen doen met het stuifmeel wat ze halen. Ook kun je met honing lekkere koek maken.


Bijenhouders door heel Nederland nemen maar wat graag deel aan de actie. Er is dan ook in vrijwel elke gemeente een leuke activiteit te vinden op zaterdag, zondag of beide dagen. Zo kan men in Wierden zelf op beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur terecht bij de Bijenstal Akkerwal, naast het Zuidbroek bij de Generatietuin aan de Akkerwal 2A in Wierden.


Wie ook wat in de omgeving wil bekijken kan onder meer terecht bij:

deze harde werkers zijn onmisbaar voor ons voedsel


Het Natuurhuus aan de Hagenborgh 4 in Almelo (zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur)


Bijenstand Peeze aan de Wolbes Landen 5 in Bornerbroek (zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur)

Bijenstal De Oosterhof aan de Kasteellaan 1 in Rijssen (zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur)


Bijenstal in het Herman Jansenpark aan de Linthorstlaan in Vriezenveen. (zaterdag van 10.30 tot 16.00 uur) 


Een overzicht van deze en alle andere open bijenstallen is terug te vinden op de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Kijk hiervoor op: www.bijenhouders.nl


De open dagen zijn ook een ideaal moment voor aspirant-imkers om eens kennis te maken met de praktijk van het bijen houden. De afgelopen jaren zijn er ook in Twente diverse opleidingstrajecten opgezet om mensen de fijne kneepjes van het bijenhoudersvak bij te brengen. En met succes; op sommige plekken hebben de wilde bijen het soms al lastig door de vele bijenvolken.

De bij levert ons ook één van de mooiste producten die er is: puur natuur in de vorm van honing.
Pen