De regenton: een handig hulpmiddel tegen zowel wateroverlast als droogte.
De regenton: een handig hulpmiddel tegen zowel wateroverlast als droogte. Foto:

Ontdek Twente als unieke waterregio

Tijdens de Twentse Waterweek van 11 t/m 19 juni staat Twente in het teken van water; op allerlei locaties worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud rondom het thema water. Zo ook in de gemeente Wierden en in de omliggende plaatsen. 

WIERDEN - Doel van de Twentse Waterweek is het water- en klimaatbewustzijn van inwoners, ondernemers en bestuurders vergroten en inzicht geven in wat men zelf kan doen. Twente kent op dit gebied ook unieke uitdagingen. Zo zal de lezer bekend zijn met de hoge Twentse zandgronden die problematisch zijn bij droogte, maar ook bijvoorbeeld de Tankenberg. Hier zorgt te veel regenwater juist weer voor problemen in Oldenzaal. Zo heeft iedereen zijn unieke uitdagingen. Voor inwoners, ondernemers en bestuurders is het belangrijk om hier op in te springen. Gemeenten kunnen best veel, maar verreweg de meeste grond is nog altijd in particulier bezit.

Gemeenten zoals Wierden hebben de afgelopen jaren al veel werk verricht om de leefomgeving klimaatbestendiger te maken. Dit omvat het opvangen van extremen; zoals veel regen in een relatief korte periode. Bijvoorbeeld met een apart regenwaterriool en op specifieke plekken werden maatregelen genomen zoals aanleg van wadi's (bovengrondse opvangbakken voor water) en ondergrondse infiltratiekratten. Dit voorkomt dan overbelasting van de riolering en wateroverlast. Inwoners kunnen zelf ook maatregelen nemen, zoals het vergroenen van de tuin en het plaatsen van een regenton. Dit voorkomt dan dat bij extreme regenval te veel water in het riool komt. Bovendien kan het opgevangen water gebruikt worden bij droog weer.

De Twentse gemeenten organiseren, al dan niet in samenwerking met het waterschap Vechtstromen, verschillende activiteiten tijdens de Twentse Waterweek. Zo kan men in Wierden de fietsroute langs de Doorbraak fietsen. Er zijn ook elders in Twente thematische fietsroutes opgezet die goed aansluiten bij deze week. In andere gemeenten is ook fysieke infrastructuur te bekijken. Zo kunnen Bornenaren bij Twente Milieu een rioolinspectiewagen van dichtbij bekijken, maar ook een hoofdrioolgemaal en andere interessante objecten. 


Op de website www.groenblauwtwente.nl staat een overzicht van alle activiteiten die worden georganiseerd tijdens de Twentse Waterweek in alle gemeenten. Hier vindt men ook meer informatie over de activiteiten en kunt u zich aanmelden, mocht dat nodig zijn voor deelname. De Twentse Waterweek is een initiatief van Twents waternet: een professioneel netwerk van 14 Twentse gemeenten, Waterschap Vechtstromen en de partners Provincie Overijssel en Vitens.

Pen