Veteraan Stefan Markvoort in gesprek met kunstenares Mirka Farabegoli
Veteraan Stefan Markvoort in gesprek met kunstenares Mirka Farabegoli Foto: Michel van Geijlswijk

Expositie Helmen Vol Verhalen

In 2022 en 2023 zal de reizende expositie Helmen Vol Verhalen op verschillende locaties in Nederland te bezoeken zijn. Woensdag 15 juni start deze reis in het Memory Museum Nijverdal. Tot en met 28 augustus zullen daar uiteenlopende verhalen van veteranen te zien en te lezen zijn. 

TWENTE - Het kunstproject startte twee jaar geleden. Er is een ontmoeting geregeld tussen professionals. Er zijn 22 "jonge” veteranen en 22 kunstenaars in duo's aan elkaar gekoppeld. De veteranen deelden hun persoonlijke missieverhalen, waarna kunstenaars van verschillende principes deze vastlegden in kunstwerken. 


Actief dienend landmacht veteraan Stefan Markvoort doet mee aan het kunstproject. Via Stichting Veteranen Hellendoorn kwam de Nijverdaller in contact met de initiatiefnemers achter de expositie. "Ik vind het belangrijk dat dit belicht wordt”, zegt Markvoort. "Ik merk dat Nederlanders weinig stilstaan als het gaat over veteranen. Er is weinig begrip en erkenning. Achter elke veteraan zit een verhaal, ik vertel de mijne nu via dit project.”


Hij geeft toe zelf niet kunstzinnig te zijn, maar dat is ook niet het idee achter de expositie. "De beeldende invulling komt vanuit de kunstenaars”, legt hij uit. In zijn geval is dit kunstenares Mirka Farabegoli uit Arnhem. Bij alle kunstwerken van de expositie vertelt de veteraan zijn of haar verhaal aan een gekoppelde artiest. Die geeft vervolgens daar een beeld bij. "Dat is de kracht van het project.” Markvoort is bij Farabegoli's atelier geweest voor een gesprek om zijn ervaringen te delen. "Later is ze nog een keer bij mij thuis geweest om, met mij en mijn partner, het helemaal compleet te maken.”


Veel van het kunstwerk wil de actief dienend landmacht veteraan niet verklappen. "Het is een bijzonder driedimensionaal kunstwerk.” Markvoort zegt iets totaal anders te hadden verwacht, maar teleurgesteld is hij zeker niet. "Zij heeft mijn ervaring beeldend gemaakt en het sluit goed aan. Dat is erg mooi.”


In aantocht van de expositie deelt de organisatie voorproefjes op haar Facebookpagina "Helmen Vol Verhalen”. Tijdens de expositie in het Memory Museum zullen alle 22 kunstwerken te bezichtigen zijn, inclusief het verhaal van de veteranen in tekst. Tickets voor het museum zijn te verkrijgen via

memorymuseum.nl

Pen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding