Een podcast en escape room moeten de Overijsselse geschiedenis levendig maken.
Een podcast en escape room moeten de Overijsselse geschiedenis levendig maken. Foto:

Tastbare historie: Bommen Berend

Deze vrijdag lanceert de Stichting Overijsselacademie de podcast ‘Bommen Berend in Overijssel’ én de mobiele Escaperoom Experience ‘Beat Bommen Berend’. De dubbel-lancering vindt plaats tijdens het Rampjaarfestival, de aftrap van het jaar waarin we herdenken dat Bernhard von Galen in 1672 - precies 350 jaar geleden - de grens overtrok en in een mum van tijd heel Overijssel innam.

TWENTE - Bommen Berend: voor de Münsterse bisschop Bernard von Galen was dat zowel zijn scheldnaam als artiestennaam. In het Rampjaar 1672 veroverde hij in het tijdsbestek van een maand heel Overijssel. Zijn reputatie als krijgsheer bezorgde steden als Deventer, Zwolle en Kampen knikkende knieën. De snelle overgave werd binnen de Republiek altijd gezien als hoogverraad. Maar klopt het wel dat onze provincie zo laf was? En was Bommen Berend wel die oorlogszuchtige bisschop die ons land leegplunderde? In de zesdelige podcastserie ‘Bommen Berend in Overijssel’ gaan historici Martin van der Linde en Luc Panhuysen in de provincie op zoek naar lokale verhalen over het Rampjaar 1672. De podcast is vanaf vrijdag 3 juni te beluisteren via Spotify, Google podcasts en Apple Music.


Tijdens het festival presenteert de IJsselacademie ook voor het eerst de mobiele Escaperoom Experience ‘Beat Bommen Berend’, ontwikkeld door Beeldbouw uit Enschede. Door het oplossen van allerlei puzzels en vraagstukken in teamverband, kruipen bezoekers in de huid van de Overijsselse bevolking die in 1672 de inval en bezetting meemaakte. De mobiele Escaperoom Experience toert de rest van het jaar door de provincie en wordt gratis beschikbaar gesteld aan historische verenigingen, festivals en evenementen. Bekijk de website bommenberendinoverijssel.nl voor de touragenda.


De afgelopen jaren zijn er opmerkelijk veel initiatieven opgezet in de regio om de brede geschiedenis van Overijssel en Twente onder de aandacht te brengen. Dit lijkt goed te werken; zo waren bijvoorbeeld theaterproducties over de recente(re) geschiedenis van de boerenopstand in Tubbergen en 'Het Verzet Kraakt' in Almelo al regelrechte hits. Voor geschiedenis die verder van de belevingswereld van de huidige inwoners af ligt, zijn multimediale projecten zoals deze een mooie manier om de geschiedenis toch een beetje tastbaar te maken voor een breder publiek.

Pen
Afbeelding