Jongvolwassenen hadden het niet makkelijk: veel routine viel weg in de pandemie, wat ook een mentale impact had.
Jongvolwassenen hadden het niet makkelijk: veel routine viel weg in de pandemie, wat ook een mentale impact had. Foto: Shutterstock

Onderzoek naar impact door corona

De coronapandemie; ruim twee jaar lang ging het in het nieuws vrijwel nergens anders over. We gingen er mee naar bed en stonden er mee op. Vrijwel iedereen ervoer de impact die het virus had op het dagelijks leven. Maar hoe groot was die impact precies? En welke gevolgen zijn er ook nu nog merkbaar? Om hier beter inzicht op te krijgen houden de GGD'en nu een onderzoek gericht op jongvolwassenen.

TWENTE - De crisis trof de afgelopen twee jaar alle lagen van de samenleving. Maar met name voor jongeren en jongvolwassenen was de impact groot. Veel van hun dagelijkse routine lag stil: men kon niet naar school, het werk lag stil, de sportclubs waren dicht, uitgaan was onmogelijk en ook rondhangen met vrienden werd actief ontmoedigd. In ieder geval fysiek. Uit onderzoek tijdens de pandemie bleek in ieder geval dat jongeren hierdoor onder meer een hoger niveau van stress hadden en vaker kampten met klachten als depressie. 


Uit onderzoek van het RIVM bleek dat jongeren de meeste moeite hadden met het 1,5 meter afstand houden, gevolgd door het thuiswerken, het maximale aantal bezoekers thuis en drukte vermijden. Voor bijna alle maatregelen ging op dat jongeren zelf aangeven meer moeite te hebben met het opvolgen dan in andere leeftijdsgroepen. Jongeren waren daarnaast minder positief over de ontwikkeling en rechtvaardigheid van het coronabeleid in vergelijking met andere groepen. Volwassenen hadden vaak wat minder moeite met de naleving van de regels, ook omdat zij bijvoorbeeld vaker de gelegenheid hadden om thuis te werken en minder snel zaken zoals het wekelijks uitgaan met een grote groep vrienden misten.

Tot en met half juli hebben jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar de gelegenheid om een online vragenlijst in te vullen. Deze is te vinden via https://www.iodc.nl/mrIWeb/mrIWeb.srf en www.ggdtwente.nl De vragen gaan onder meer over hun ervaren gezondheid en welzijn, leefstijl, corona, de sociale omgeving en eventuele ingrijpende gebeurtenissen. De GGD-organisaties moeten zo een goed beeld kunnen krijgen van de impact die de crisis had op deze groep. Hiermee zou men dan weer gerichter bij kunnen sturen. Jongeren die deelnemen aan het onderzoek kunnen ook kans maken op prijzen, zoals een Apple iPad, bezoek aan een pretpark naar keuze of een Coolblue-cadeaubon van 50 euro.


Soortgelijke onderzoeken leverden ook bij volwassenen al interessante gegevens op. Zo zijn we collectief minder gaan sporten en bewegen in de pandemie, maar ook erna. Het zal dan ook een prioriteit blijven om mensen weer aan het bewegen te krijgen de komende tijd.

Pen