Zwemmers moeten bij warm weer alert zijn op de gevaren van blauwalg en botulisme. Deze kunnen de zwempret flink bederven.
Zwemmers moeten bij warm weer alert zijn op de gevaren van blauwalg en botulisme. Deze kunnen de zwempret flink bederven. Foto: Shutterstock

Zwem alleen in veilig en gecontroleerd zwemwater

Met het bijzonder warme weer deze weken gaan weer meer mensen verkoeling zoeken in het water. Het is echter wel belangrijk om alleen te zwemmen in erkend zwemwater, zo adviseert het Waterschap Vechtstromen.

TWENTE - Van 1 mei tot 1 oktober worden actief controles uitgevoerd op de waterkwaliteit van de Twentse zwemplassen. Het advies is dan ook om alleen te zwemmen op deze plekken, die te vinden zijn via www.zwemwater.nl Zo controleert men niet alleen de bekende grotere plassen zoals het Rutbeek, Hulsbeek en het Lageveld, maar ook veel kleiner zwemwater zoals het Tuindorpbad in Hengelo en de diverse zwemplassen bij campings in de regio.


Hoewel de controles regelmatig uitgevoerd worden, negen keer per seizoen, zijn deze uiteraard wel een momentopname. Bij warm weer kan de kwaliteit snel afnemen. Het is daarom belangrijk om als zwemmer alert te zijn op risico's. Wanneer er bijvoorbeeld dode vissen of vogels zijn of men jeuk krijgt tijdens het zwemmen, dan zou dit kunnen duiden op botulisme of blauwalg. Wanneer men meerdere dode dieren of naar lucht happende vissen ziet, neem dan contact op met het Waterschap Vechtstromen.