Herdenkingsceremonie

WIERDEN - De herdenkingsceremonie op 4 mei begint om 19.45 uur bij het monument op het Burgemeester JC van den Bergplein. Hierbij zal door de burgemeester en haar echtgenoot een krans worden gelegd. Na het slaan van de klokken om 20.00 uur volgen er twee minuten stilte, die worden afgesloten door het taptoesignaal door de trompettist.

Na het taptoesignaal wordt het Wilhelmus gezongen, onder leiding van het Algemeen Wierdens Mannenkoor. Vervolgens worden er kransen gelegd, door de veteranen, Molukse gemeenschap, Oranjevereniging Wierden en de WIO. ElĂ©on de Haas (cultuurmakelaar) houdt een toespraak over de slachtoffers van de Holocaust en het namenmonument in Amsterdam. 

Bijzonder dit jaar is het voorlezen van de namen van de 29 slachtoffers uit onze gemeente, die op het Holocaust Namenmonument in Amsterdam staan. De gemeente Wierden heeft deze namen afgelopen jaar geadopteerd. Tijdens de herdenkingsceremonie worden deze namen opgelezen door leerlingen van De Passie. 

Na het oplezen van de namen op het Holocaust Namenmonument is er een moment van stilte. Vervolgens worden er bloemen gelegd door leerlingen van de scholen in Wierden. Twee leerlingen van de Mariaschool dragen een gedicht voor. Tot slot worden er meerdere toespraken gegeven, door een veteraan, de WIO en afsluitend door burgemeester Tigchelaar. Aan het eind van de ceremonie is er de gelegenheid voor inwoners om bloemen te leggen.