De Sophia Vereniging zou graag zien dat eigenaren verplicht worden om katten te chippen en te neutraliseren. Dit voorkomt veel leed.
De Sophia Vereniging zou graag zien dat eigenaren verplicht worden om katten te chippen en te neutraliseren. Dit voorkomt veel leed. Foto: schutterstock

Nog te veel zwerfkatten in Nederland

Onlangs was de jaarlijkse Wereld Zwerfdierendag. Een dag waarop er speciale aandacht is voor de naar schatting één miljard zwerfdieren die er wereldwijd zijn. In veel werelddelen hebben zij geen aangenaam leven: medische zorg is er vaak niet, dieren zijn continu zwanger en ze hebben vaak onvoldoende voedsel. Er zijn wereldwijd stichtingen die inzetten op preventie; zoals Stichting Dierennood. Deze sponsort sterilisatie en castratie van dieren elders ter wereld. Voor zo'n 8 tot 20 euro kan dit uitgevoerd worden.

TWENTE - In Nederland heerst het beeld dat de zwerfdierenproblematiek hier niet heel groot is. Toch klopt dit beeld eigenlijk maar half. Zwerfhonden komen in Nederland inderdaad amper voor. Dit komt onder meer doordat dierenartsen actief het chippen, castreren en steriliseren van honden promoten. Zo kunnen veel dieren uiteindelijk weer gevangen en teruggebracht worden naar de eigenaar voor er echte zwerfhonden-populaties ontstaan. Bovendien zouden zwerfhonden ook als risicovol gezien worden, waardoor er inherent meer tegen gedaan zou worden.

Bij zwerfkatten is het beeld echter een stuk minder rooskleurig. Zo noemt de Sophia Vereniging, die zich inzet ter preventie van dierenleed, cijfers uiteenlopend van 136.000 tot zelfs 1,2 miljoen zwerfkatten. De vereniging maakt zich sterk voor verplichte castratie en chippen van katten en vroegcastratie (tussen de 6 en 8 weken oud) van zwerf- en asielkittens. Ook de Koninklijke Maatschappij voor Dierengeneeskunde ondersteunt dit standpunt.

Zwerfkatten ontstaan helaas niet zelden door het dumpen van katten. Bijvoorbeeld vanwege probleemgedrag van het dier, verhuizing, een andere gezinssituatie of de kosten. Katten die zo op straat belanden verwilderen en sluiten zich aan bij andere zwerfkatten. Zo ontstaan al snel grotere populaties - een kattenpaar kan in tien jaar tijd voor een half miljoen nakomelingen zorgen. Jarenlang werd jacht op de zwerfkatten gezien als een oplossing, al zij het een erg controversiële. In 2021 schafte Utrecht dit al af, waarmee Friesland de laatste provincie is waar kattenjacht nog toegestaan is. Dierenorganisaties proberen al jaren om hier een formeel verbod op te krijgen. De provincie ziet het echter als noodzaak, ook om predatie van weidevogels tegen te gaan. Een groot nadelig effect van de hoeveelheid straat- en zwerfkatten in Nederland is namelijk wel dat zij een grote impact hebben op de vogelstand. Er is dan ook al vaker geopperd om het buiten laten lopen van een huiskat formeel te verbieden, tot nu toe zonder succes.


Al met al blijft het beste advies voor de kattenbezitter: chip, registreer en castreer de kat om hem of haar een goede kans op een veilige terugkeer te geven wanneer ze ontsnappen. En laat de kat niet zomaar buiten lopen als het niet hoeft; de vogels zijn ons er dankbaar voor.

Pen