Afbeelding
Foto: Shutterstock

Twentse Saabvriend?

Bij de vriendenclub ‘de Twentse Saabvrienden', waar ik al sinds 2007 deel van uitmaak, hadden we het plan opgevat om samen naar de bios te gaan. Dat is op zich geen nieuws, maar wel opmerkelijk was dat een oude Saab een heuse hoofdrol in de film had. Wat de Saabvrienden betreft een regelrechte glansrol, want de Saab 900 classic turbo zag er prachtig en glimmend uit.
Drive My Car is een Japanse film uit 2021, geregisseerd en mede geschreven door Ryusuke Hamaguchi. De film leverde ons een lange zit op van 3 uren en aanvankelijk moesten we er echt even in komen, maar langzamerhand ontspint zich een toch prachtig verhaal over liefde, rouw en verdriet. De links gestuurde Saab 900 turbo viel ook op, omdat men in Japan - net als in Engeland - links rijdt. Maar er zitten meer subtiele momenten in de film waar de 900 turbo een belangrijke rol in speelt. De Saab is overigens niet helemaal origineel met iets te glimmende Aero skirts, xenon verlichting, led nummerplaatverlichting, op afstand te bedienen deurvergrendeling en remlichten die op een andere plek zitten, maar dat mocht de pret niet drukken. De Saab heeft een duidelijke hoofdrol en het is regelmatig genieten van het voor liefhebbers zo herkenbare Saab turbo geluid uit de uitlaat. Omdat de Saab uiteindelijk symbool staat voor vrijheid en het een plek geven van het verdriet van de hoofdrolspelers, had het slot van de film voor de Twentse Saabvrienden geen mooiere wending kunnen hebben. Precies waar Saab voor ons nog steeds voor staat, vrijheid.
Drive My Car is zeker geen typisch Amerikaanse eind-goed-al-goed film, maar voor een beetje filmhuisbezoeker en Saabliefhebber een echte aanrader. De Twentse Saabvrienden waren daarnaast toch ook verrast een bijzondere bezoeker in de zaal te ontdekken. De nog kersverse burgemeester van Enschede, Roelof Bleker, behoorde ook tot de toeschouwers. We hebben maar in het midden gelaten of de heer Bleker gewoon van goede films houdt of dat hij ook een Twentse Saabvriend is.

Auteur: Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. (foto: Shutterstock.com)