Leerlingen van het Canisius brengen de Boerenopstand tot leven in een game.
Leerlingen van het Canisius brengen de Boerenopstand tot leven in een game. Foto:

Boerenopstand tot leven in games

Eindexamen leerlingen VWO van het Canisius vestiging Almelo zijn aan de slag gegaan met de Boerenopstand. Een game ontwikkelen was de bedoeling.

Op 21 december 1971 vond in Tubbergen een boerenopstand plaats naar aanleiding van een voorstel voor ruilverkaveling. Gemeente Tubbergen heeft deze boerenopstand in 2021 herdacht. Zo zijn er diverse theatervoorstellingen geweest.
Ook konden ideeën worden aangedragen om aandacht te vragen voor deze belangrijke gebeurtenis in de Tubbergse geschiedenis. Canisius vestiging Almelo pakte deze kans. Zij hebben budget aangevraagd om een game te kunnen laten ontwikkelen door eindexamenleerlingen VWO als eindopdracht van het vak Informatica. Drie teams hebben elk hun eigen game ontwikkeld met de boerenopstand in de hoofdrol.

Het afgelopen half jaar hebben 21 VWO-leerlingen van het Canisius zich vastgebeten in de eindopdracht om een game te ontwikkelen, met de boerenopstand als setting. Zij zijn daarbij begeleid door twee studenten van de Universiteit Twente (UT). "Voor leerlingen is het altijd beter om aan de slag te gaan met een opdracht van een echte opdrachtgever, zoals de gemeente Tubbergen,” vertelt Informatica-docent Marc Vreeswijk. "Bovendien hebben de UT-studenten Julian en Mart onze leerlingen goed op weg geholpen. Maar deze opdracht was vooral mooi, omdat de boerenopstand heel dichtbij onze leerlingen komt. Veel van onze leerlingen komen namelijk uit Tubbergen. De boerenopstand is dus een deel van hun eigen geschiedenis. Ze hebben hard gewerkt en veel geleerd. Een hele ervaring voor ze, want bij het ontwikkelen van een game komt heel veel kijken. Ze hebben een verhaallijn geschreven, gezorgd voor de vormgeving, spannende spelelementen uitgedacht en vervolgens gezorgd voor de programmering.”

De drie teams hebben 26 maart hun eindresultaat gepresenteerd. Marc Vreeswijk heeft de producties beoordeeld op het eindresultaat, maar vooral ook op het proces. “Als een echt software ontwikkelingsteam gingen ze te werk. Het leren samenwerken, samen invulling geven aan een creatief denkproces en het vervullen van verschillende rollen is net zo belangrijk als het eindresultaat. Aan de inzet en het enthousiasme heeft het in elk geval niet gelegen. En om nu zo de resultaten te zien, is echt fantastisch. Wat mij betreft zijn alle drie de teams winnaar, maar de einduitslag wordt mede bepaald door de andere leerlingen van de school.”

Op basis van deze beoordelingen samen is team 1 met Zasha, Bente, Eran, Marijn, Marieke, Jan en Gitte als winnaar uit de bus gekomen. Hun eindproduct is door de docenten en medeleerlingen als beste gekozen. ''De geweldige grafische onderdelen die in het spel zijn verwerkt, zorgde ervoor dat je als speler het gevoel krijgt dat je deel uitmaakt van de opstand zelf. Daarnaast kwam hun presentatie als beste uit de bus'', luidde de eindconclusie.

Afbeelding