Bezoek ministerie van Economische Zaken

De Regionale Energiestrategie (RES) Twente ontving onlangs een vertegenwoordiging van het ministerie van Economische Zaken. Een belangrijk werkbezoek, omdat Twente heeft laten zien, dat in deze regio volop kansen liggen om onze gebouwen duurzaam te verwarmen.

TWENTE - Dit werkbezoek was gericht op de warmteopgave, waarbij specifiek aandacht was voor het benutten van de potentie voor biogas/groengas, de duurzame warmte van Twence en de proeftuin Nijverheid als aardgasvrije wijk. Twente is zeer kansrijk om zich te ontwikkelen als warmteregio, mits de kansen voldoende kunnen worden benut. De regio heeft ook de inzet van het Rijk nodig om dit mogelijk te maken.

"De kansen voor productie van biogas in onze regio zijn enorm,” legt wethouder Ben Blokhuis uit. "Er is voldoende mest beschikbaar voor vergisting om 140.000 woningen te verwarmen in combinatie met hybride warmtepompen. We hebben met Economische Zaken de biovergister van de coöperatie IJskoud uit Noord-Deurningen laten zien. Het bewijs uit de praktijk, dat mestvergisting op boerenerven echt kan bijdragen aan het verwarmen van woningen en bedrijven.”

Daarnaast zijn er diverse grote (industriële) restwarmtebronnen beschikbaar, waaronder de duurzame warmte van Twence die wordt opgewekt vanuit niet-herbruikbare afvalstromen en biomassa. Door de aanleg van een Regionaal Warmtenet Twente kunnen circa 100.000 woningen en andere gebouwen verduurzaamd worden.

In Twente wordt op diverse plekken gewerkt aan aanpakken voor aardgasvrije wijken. Zo is in Hengelo verkend wat het beste alternatief voor aardgas is. “De aanwezigheid van een warmtenet biedt kansen om woningen aardgasvrij te maken én energiearmoede tegen te gaan,” licht Claudio Bruggink toe. “Het lokale warmtenet in Hengelo is een heel innovatief warmtenet dat laagtemperatuur industriële restwarmte naar de wijken brengt en met duurzame elektriciteit opwaardeert naar hoogtemperatuur. Dit is een hele duurzame oplossing, maar volgens de Europese wet en regelgeving, wordt dit nog niet erkend.”

Het werkbezoek was praktijkgericht. Vanuit de praktijk heeft Twente laten zien, dat er veel kansen liggen, maar de randvoorwaarden wel anders moeten worden ingevuld, om de warmteopgave in Twente en elders in Nederland te laten slagen.