Op de ledenvergadering van WBE bij Het Rheins in Enter waren bijna 70 jagers aanwezig.
Op de ledenvergadering van WBE bij Het Rheins in Enter waren bijna 70 jagers aanwezig.

‘In goede samenwerking’

Algemeen

De Wildbeheereenheid “West-Twente” (WBE) hield op maandag 21 maart haar algemene ledenvergadering in de zaal van landgoed Het Rheins in Enter. Een bijeenkomst die door bijna 70 jagers bezocht werd.

ENTER - Tijdens de vergadering werd aandacht gevraagd voor het nog uit te voeren, door de provincie verplichte, afschot van reegeiten en bokkalveren. Het blijkt, dat nog maar ruim de helft van het toegewezen afschot uitgevoerd werd. Jagers moeten die voor 1 april 2022 afronden. In de praktijk komen de reeën pas in het donker tevoorschijn doordat het de hele dag overal erg druk is met recreanten. 

Het bestuur van de WBE heeft toestemming gekregen van haar leden om te investeren in klepvallen voor het levend vangen van vossen. Deze worden tegen een gereduceerde prijs ter beschikking gesteld aan de leden zodat deze verspreid over de WBE gebruikt kunnen worden. De jagers kunnen hierop intekenen. 

Een voorstel van het bestuur voor het optuigen van een toezicht was een agendapunt dat een belangrijk deel van de avond in beslag nam. Uitvoerig werden de voors en tegens van een (professioneel) toezicht besproken. In het bestuursvoorstel lift de WBE mee in een bestaand netwerk van zogenaamde volledig bevoegde BOA’s die al actief zijn voor Landschap Overijssel. Door het WBE-bestuur was Rick Staudt, beheerder en coördinator handhaving en toezicht van Landschap Overijssel, uitgenodigd om toelichting te geven. In de praktijk blijkt, dat wat betreft groen toezicht er een groot wit gebied in centraal Overijssel is. Dit wil Landschap Overijssel met haar toezicht invullen, waarbij ook ruimte is voor een invulling binnen het werkgebied van de WBE. Hiervoor levert de WBE een financiële bijdrage afkomstig van de aangesloten jachthouders. Nadat het voorstel in stemming was gebracht, bleek dat een meerderheid van de vergadering haar fiat aan het voorstel gaf. Daardoor kreeg het bestuur mandaat om een groen toezicht verder vorm te geven.

Tijdens de vergadering werd ook de nieuwe website van de Stichting Patrijs van West-Twente gepresenteerd. Deze ANBI-stichting voert voor de WBE taken uit die moeten leiden tot een betere leefomgeving voor het patrijs. Onder meer door het kosteloos beschikbaar stellen van een zaadmengsel voor de aanleg van faunastroken voor insecten en onder andere akkervogels zoals het patrijs. Duidelijk is, dat de WBE voorbereid is op de toekomst om haar rol in het beheer van fauna èn flora te blijven vervullen.