Martin van Zelm, directeur CBS De Roerganger ‘wipt’ de eerste tegel op het schoolplein van De Roerganger in Enter.
Martin van Zelm, directeur CBS De Roerganger ‘wipt’ de eerste tegel op het schoolplein van De Roerganger in Enter.

Subsidie voor vergroenen

Algemeen

­­­­­­WIERDEN - Inwoners van de gemeente Wierden kunnen subsidie aanvragen voor onder meer het vergroenen van hun tuin of het afkoppelen van hun regenpijp. De gemeenteraad heeft het plan voor deze subsidie tijdens de raadsvergadering van 8 maart goedgekeurd. Tot en met 2024 is hiervoor jaarlijks een bedrag van 25.000,- euro beschikbaar gesteld.

Vanwege klimaatverandering komt extreem weer steeds vaker voor en daarom zijn maatregelen nodig om de gevolgen van hevige regen, extreme hitte en droogte te beperken. “Als gemeente leggen we wadi’s aan en gaan we met agrariërs aan de slag om droogte voorkomen”, aldus wethouder Johan Coes. “Dat is echter niet voldoende. Daarom willen we inwoners stimuleren om zelf ook maatregelen te nemen, bijvoorbeeld in hun tuin.” De gemeente heeft dan ook tot en met 2024 jaarlijks 25.000,- euro subsidie beschikbaar gesteld.

Er zijn drie maatregelen waarvoor inwoners een deel van de gemaakte kosten kunnen terugvragen. De regeling geldt voor het plaatsen van een regenton, het afkoppelen van de regenpijp van daken / erfverharding of het vervangen van tegels door groen, zoals planten of gras. Om het vergroenen te stimuleren is ook het NK Tegelwippen weer van start gegaan. In Twente wordt het extra spannend, want de Twentse gemeenten strijden tegen elkaar in een eigen poule. Martin van Zelm, directeur CBS De Roerganger bijt de spits af en wipt alvast de eerste tegel op het schoolplein van De Roerganger in Enter. Later dit jaar zal het schoolplein verder ingericht worden. Meer groen, minder tegels, is het motto! NK Tegelwippen kent eigenlijk maar één spelregel, zoveel mogelijk tegels vervangen door groen.

Meer informatie met betrekking tot de subsidie en het aanvraagformulier zijn te vinden op www.wierden.nl/duurzaamheid